Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oförutsägbar Spektor är sig lik

På den säregna sångerskan Regina Spektors nya skiva "Far" har hon tagit hjälp av inte mindre än fyra producenter, inte minst legenden Jeff Lynne.

Ändå är det mesta sig likt, eller snarare som Regina Spektor vill ha det, spretigt, glatt och oförutsägbart.
Med hjälp av en massa festivalspelningar och andra konserter har Regina Spektor utvecklats till något av en Sverigevän.
Hon pratar lyriskt om hur hon numera känner sig "nästan" hemma i Sverige och den här dagen när solen skiner över vattnet i Stockholm är det förståeligt att hon är förtjust.
I juli kommer hon tillbaka, för en spelning på Hultsfredsfestivalen.

kommer hennes första skiva på tre år, "Far". En skiva som är inspelad på sex olika platser och med fyra olika producenter.
- Jag längtade verkligen efter att göra en skiva och jag hade så många sånger. För mig gäller det bara att tänka så lite som möjligt på slutresultatet och i stället leka fram låtarna med nya ljud, nya instrument och nu nya producenter, säger Regina Spektor.
Hon är mycket på en gång, Regina Spektor som föddes i Moskva men som flyttade till New York när hon var nio år gammal.

skapar sin egen lilla värld, är både avig och enkel och i hennes musik kan man spåra klassisk musik, ryska folktoner, jazzsväng och popmusik från hemstaden New York. Men precis som hon är allergisk mot mycket, är hon också allergisk mot att göra samma sak gång på gång och att planera alltför mycket. Det blir som det blir och för att det ska bli alls behövs inspiration och energi, något hon har mycket av, Regina Spektor.
- Jag är inte den sortens människa som gillar att vara med i band, jag vill göra som jag vill. Men genom att jobba med olika producenter och olika musiker lär jag mig massor som jag aldrig hade lärt mig annars, säger Regina Spektor.

av producenterna, Jeff Lynne som bland så mycket annat varit en del av både ELO och Traveling Wilburys.
- Han är verkligen duktig och så har han den där typiskt brittiska, torra och sarkastiska humorn. Jeff Lynne kan berätta fullständigt galna historier, om allt från The Beatles till Travelling Wilburys och ja, livet.
- Dessutom har han en förmåga att skapa sin egen musikaliska värld och han hoppade lika lätt in i min värld, han förstod precis hur jag tänkte, säger Regina Spektor.

inte vara så speciell om det inte vore för texterna, om det inte vore för hennes förmåga att berätta historier och hennes sätt att kasta sig in i nya synsätt, nya perspektiv.
- Allt handlar om att inte vara säker. Det skulle kunna skapa en feghet hos mig som låtskrivare och textförfattare men för mig är det ett måste. Jag känner mig hoppfull när jag fortsätter att komma på frågor om hur saker och ting fungerar men jag vill inte ha svar. På det sätter utesluter du ingenting, vad som helst kan hända och jag gillar den känslan!