Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oförsvarlig bostadsbrist

Unga moderater från Muf om bristen på bostäder i norr.

Norrländska skogar, vackra vidsträckta fjäll och stora nationalparker är vad gemene man har för uppfattning om de norra delarna av vårt land. En plats där människor lever i små städer och byar med dåligt sammanhängande infrastruktur och där folk arbetar i skogen eller gruvan. Likt en resa tillbaka i tiden. Med denna tröttsamma och felaktiga bildsättning lockas inte unga att flytta norrut. Det finns en framtid i norr, det måste visas och därtill måste kommunerna våga tänka nytt för att locka unga.

Nu i dagarna gick Sveriges blivande studenter och funderade på var de skall söka sig vidare för studier. Alldeles för få av dessa personer kommer i första hand ha sökt till ett universitet i Norr, att få fler sökande skapar konkurrens om platserna som resulterar i högre nivå på studierna. Att försumma de unga som kan lockas till Norrland är ett resultat av flera faktorer; studiekvalitén kommer först men samtidigt är frågor som rör vid det potentiella studentlivet och bostäder viktiga.

Universiteten måste konkurrera på fler fronter än enbart studiekvalitet. Vid ansökan till högre studier ska ingen behöva bekymra sig om att hitta boende utan på att bli antagen. Att studenter som vill söka sig till exempelvis Umeås och Luleås universitet möts av en bostadsbrist likt Stockholms är absurt. De större städerna i norr har långt ifrån samma anledning som Stockholm till en bostadsbrist, byggbar mark är knappast ett bekymmer.

Tätortskommunerna måste öppna upp för fler privata aktörer att bygga studentbostäder. När kommunerna inte kan skapa tillräckligt många bostäder på egen hand måste de vara öppna för att ta hjälp av den fria marknaden. Tydliga detaljplaner med marknadsanvisningar ska vara kommunens roll i att underlätta för andra att bygga, en privat aktör ska inte fastna i byråkrati-träsket.

Kommuner måste våga utmana sig själva till att sluta vara bromsklossen i processen för byggande. Genom att våga sätta krav på sig själva för att effektivisera. Inte bara genom färdiga detaljplaner, utan också genom att sätta maxgränser på handläggningstider, men också genom att våga stå upp mot Länsstyrelsen och överväga bebyggelse på kommunala naturreservat.

Gävle kommun har under flera år genomfört en framgångsrik utveckling så att det nu finns en boendegaranti för alla studenter. Detta genom att bland annat släppa in privata aktörer men också genom att använda det kommunala bostadsbolagets hyresbistånd. Denna framgång har inte varit utan baksidor. I kapplöpningen om studentbostäder glöms de andra unga, inte minst i Gävle. Bostadsbolagens mindre hyreslägenheter går till studenter och de unga som vill starta sin yrkesbana direkt blir utan.

Nu står norra Sveriges unga på kö för att hitta en bostad, om inget görs kan den kön ersättas med en kö till flyget härifrån.

Adam Rydstedt

distriktsordförande MUF Gävleborg

William Elofsson

f.d. Distriktsordförande MUF Gävleborg

Elin Jonsson

distriktsordförande MUF Västerbotten

Isak Lundberg

distriktsordförande MUF Norrbotten

Ida Skogström

distriktsordförande MUF Västernorrland

Simon Höglund,

distriktsordförande MUF Jämtland

Gustav Ericsson

distriktsordförande MUF Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel