Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oförmågans ansikte

Ett tecken på vår landstingslednings inkompetens är att man tydligen inte känner till detta sätt att driva effektiv och bra sjukvård.

Landstingets styrning av sjukvården i länet avslöjar en formidabel inkompetens både bland de som är satta att hålla i rodret, det vill säga den politiska landstingsledningens främste företrädare Ann-Margret Knapp med anhang och de som ska föreställa vara experter på området ”sjukhusadministration”, den ledande kadern tjänstemän med landstingsdirektören Svante Lönnbark i spetsen.

Den övriga majoriteten i landstingsstyrelsen utövar inte den styrande roll som åligger dem i de mandat de fått av länets väljare. Att det går i diket är tämligen självklart, effektiv sjukvård kan inte bedrivas med svindyra ambulanstransporter utefter vägarna mellan våra sjukhus.

Exempel på motsatsen till landstingets doktrin om centralisering kan tas från industrin, där Toyota för ett 40-tal år sedan utvecklade begreppet Lean Production, vilket kan översättas med ”nära till”, med innebörden att verktyg och produktionsmaskiner ska finnas nära varandra i produktionskedjan. Detta revolutionerade biltillverkningen i Japan och blev ett ledande sätt för industriproduktion. Översatt till vården innebär detta att sjukhus, utrustning, läkare och övrig vårdpersonal skall finnas nära patienten.

Universitetssjukhuset i Lund till-lämpar redan i dag ”Lean health-care”med framgång.

Ett tecken på vår landstingslednings inkompetens är att man tydligen inte känner till detta sätt att driva effektiv och bra sjukvård. Naturligtvis kommer en hel del administratörer att bli överflödiga (med stor kostnadsbesparing som följd), men alla är tydligen rädda om sina egna stolar. Man avskaffar inte gärna sig själv. Detta är däremot den politiska ledningens uppdrag.

Jan Kjellberg

Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel