Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Offra inte en framgångssaga

Oavsett vilka som kommer att styra Sverige måste de politiska partierna se vikten av idrottsrörelsens arbete och fortsätta ge ekonomiskt stöd, skriver Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. 

790 000 deltagare 2017. Nästan 55 olika idrotter. Närmare 900 föreningar i nästan samtliga 290 kommuner i landet. Det är visserligen bara siffror men smått fantastiska siffror. För bakom siffrorna finns människor. Människor som flytt krig och kommit till vårt land nyligen eller människor som har varit i Sverige under en längre tid men befunnit sig i utanförskap har fått ett sammanhang och förhoppningsvis också bättre hälsa.

Idrottsrörelsen har de två senaste åren haft ett ekonomiskt stöd från staten vilket möjliggjort att vi ännu mer strategiskt och målmedvetet har kunnat arbeta i områden där vi varit svaga. Vi har nått nya målgrupper och de har gett oss kraft och inspiration till att bli en ännu bättre idrottsrörelse. 2015 beslutade dåvarande regering att tilldela idrotten 64 miljoner kronor årligen för satsningar för nyanlända. From 2017 får vi ytterligare 14 miljoner kronor årligen för att arbeta i segregerade områden. Sedan dess har mycket hänt. Men vi är långt ifrån färdiga. Vi vill ha långsiktiga förutsättningar för att kunna fortsätta vårt arbete.

Vi vill ha långsiktiga förutsättningar för att kunna fortsätta vårt arbete.

Därför vill vi att den nya regeringen ska ge fortsatt ekonomiskt långsiktigt stöd för idrottsrörelsens arbete med etablering och segregerade områden. Arbetet som görs är för viktigt för att bli offer för tvära politiska kast.   

Vi vet att alla undrar nu vilka som ska styra landet. Vi är många som väntar på hur våra förutsättningar ska se ut med det nya styret. Men vardagen stannar inte för våra 20 000 föreningar och våra 650 000 ledare. Barn, unga och gamla fortsätter komma varje dag till vår verksamhet. Man samlas kring något man vill lära sig, en idrott, men det slutar ofta med så mycket mer.

Vi vet att idrottande ungdomar har bättre självkänsla, begår färre brott och dricker mindre alkohol än jämnåriga som inte är engagerade i idrottsföreningar.

Vi vet att idrottande ungdomar har bättre självkänsla, begår färre brott och dricker mindre alkohol än jämnåriga som inte är engagerade i idrottsföreningar. Hos äldre bidrar motion till att minska risken för demens och gemenskapen i en idrottsförening kan bidra till att minska äldres isolering och ensamhet. Belysningen över en idrottsyta och verksamhet i närområdet bidrar till upplevelsen av ökad trygghet i området där man bor och brottsligheten sjunker där ungdomar har en meningsfull fritid. 

Kombinationen av ett starkt egenvärde och stor samhällsnytta inom många områden gör idrottsrörelsen till en viktig del av det svenska samhället. Vi vill möta gemensamma samhällsutmaningar och vi kan bidra till att skapa gemenskap och framtidstro i samhällets alla delar. Vi gör Sverige starkare men vi kan göra ännu mer med rätt förutsättningar. Vi ser att det behövs förändringar i samhället i stort för att nå bättre folkhälsa, minskad segregation och en starkare gemenskap. Oavsett vilka som kommer att styra Sverige måste de politiska partierna se vikten av vårt arbete med etablering och segregerade områden. 

 Oavsett vilka som kommer att styra Sverige måste de politiska partierna se vikten av vårt arbete med etablering och segregerade områden. 

Vi vill att vårt arbete med inkludering blir en naturlig del av svensk idrott där alla känner sig välkomna, vill stanna, delta i utvecklingen av idrotten och vill utvecklas. Lyckas vi vet vi att man får bättre språkkunskaper, man lär känna nya vänner, man får kunskap om vad svenskt föreningsliv är, om demokrati och värdegrund, kunskap och möjlighet att ta ett ansvar för sin egen och barnens hälsa, sociala koder och ibland kan det till och med leda till jobb tack vare utökat nätverk. Låt oss fortsätta göra jobbet tillsammans.

 Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel