Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Offentligt före privat i äldreomsorgen

Vänsterpartiets mål för framtidens äldreomsorg är en solidariskt finansierad och jämlik äldreomsorg som bedrivs med skattemedel utan vinstintressen.

Vi anser därför att äldreomsorg i huvudsak ska bedrivas i offentlig regi. Offentlig omsorgsverksamhet där heltidsanställning är en rättighet och deltidsanställning en möjlighet. Offentlig verksamhet där kollektivavtal och meddelarskydd är redskap för bra arbetsförhållanden och god kvalitet i omsorgen om äldre.

Vänsterpartiet anser att god omvårdnad bland annat är tillgång till omsorg, bemannad av personal med rätt utbildning och att personalstyrkans storlek är tillräcklig för att motsvara de äldres behov. Andelen personer som får äldreomsorg i dag har minskat jämfört med 1980 och studier visar att det är gruppen yngre äldre som minskat. En förändring som sannolikt innebär att kvinnliga anhöriga tar på sig ansvar och utför obetalt omsorgsarbete i stället för professionell omvårdnadspersonal.

När äldreomsorg bedrivs i offentlig regi används skattemedel i verksamheten. Men kommuner kan också teckna avtal och överlämna skattemedel till privata företag för drift av omsorgsverksamhet för äldre. När dessa privata, ofta stora riskkapitalbolag, skapar vinst av de skattemedel som överförts, tillfaller vinsten de privata ägarna i stället för att återgå till omsorgsverksamhet för äldre. Riksdagens utredningstjänst har kommit fram till att omvårdnadsbranschen 2008 hade 33 procents avkastning på eget kapital. Det resultatet kan jämföras med elbranschens avkastning på 15 procent. Detta ska särskilt beaktas i ljuset av SNS:s (Studieförbundet för Näringsliv och Samhälle) senaste rapporter om att det dessutom saknas belägg för att privata alternativ skulle vara bättre än offentliga inom välfärdssektorn.

Vänsterpartiet arbetar för en äldreomsorg i offentlig regi, med fler anställda, personal som har rätt utbildning, arbetsförhållanden utifrån kollektivavtal och förbättrade lönevillkor. En äldreomsorg där personalen uppskattas och mår bra blir också en verksamhet med resurser att bemöta de äldres behov.

Yvonne Oscarsson, Ljusdal, Alf Norberg, Hudiksvall, Elisabeth Swedman, Iggesund, Anita Walther, Gävle, Xamuel Halfvars, Hofors, Vänsterpartiet Gävleborgs distriktsstyrelse

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel