Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenigt om valfrihet på ålderns höst

Möjligheten att välja vårdgivare inom äldreomsorgen har blivit en tvistefråga. Lagen om valfrihet, Lov, har missuppfattats av Socialdemokraterna hävdar oppositionen.

Hudiksvalls kommun har fått stimulansbidrag från Socialstyrelsen för att undersöka möjligheten att införa valfrihetssystem inom äldreomsorgen.

Valfrihet kan vara lämpligt inom hemtjänsten och bör utföras av kooperativa företag anser Socialdemokraterna och Vänstern. De anser att grupper av hemtjänstpersonal kan startar eget. Fri etableringsrätt för privata företag kan däremot inte tillåtas anser de.

- Dom äldre kommer inte att bli en handelsvara utan de får en ökad valfrihet med lagen om valfrihet, säger Håkan Rönström (M).

Majoriteten har helt missuppfattat vad hela lagen handlar om och oppositionen reserverade sig mot kommunstyrelsens svar på den moderata motionen om Lov.

- Lagen innebär inte ökade kostnader för kommunen, utan snarare sänkta kostnader, säger Håkan Rönström.