Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenigt om skolans matbudget

Budgeten för skolmåltiderna ska vara kvar hos utbildningsnämnden. Det anser nämnden utan att vara enig i frågan.

Med omröstningssiffrorna 7-4 fick oppositionen och SRD igenom kravet på att kommunstyrelsen inte ska flytta över skolmåltidsbudgeten till omsorgsnämnden som har kostenheten i sin verksamhet.

Det handlar om 10,1 miljoner kronor för skolmåltiderna i förskoleklass, grundskola och grundsärskola som i dag finns hos grundskolechefens budget och som med så kallad automatkontering förs över till kostenheten.

Detta innebär ett nollsummespel då avsatt budget är lika med vad som debiteras och då anser utbildningschef Stefan Meuller och Kia Pehrsdotter, gruppledare för förvaltningsekonomerna, att det finns en administrativ vinst med flytt av pengarna.

Enligt tjänsteskrivelsen påverkas inte utbildningsnämnden av eventuella fördyringar och i debatten framgick det att skolan fortfarande väljer sin mat.

Ann Hamrén (S) sa att förslaget är bra om det kan spara in på administrationen och Conny Englund (V) höll med.

Marie Mill (SRD) fick dock majoriteten av ledamöter med sig på resonemanget att de pengar som hör till skolan också ska finnas i utbildningsnämndens budget.

Återstår att se hur kommunstyrelsen beslutar eftersom omsorgsnämnden enhälligt sagt ja till förändringen.