Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenigt om häktning

Båda de män som misstänks för mordet i Bollnäs den 14 december omhäktades på nytt under fredagen.
Hudiksvalls tingsrätt gick helt på kammaråklagare Christer Sammens linje.

Det väntade resultatet tillkännagavs efter två separata förhandlingar bakom stängda dörrar.

21-åringen och 27-åringen, båda hemmahörande i Bollnäs kommun, får alltså kvarstanna i häktet tills vidare.

Tingsrätten ansåg att det fortfarande föreligger sannolika skäl för misstankarna om delaktighet i mordet på en 33-årig Bollnäsbo intill bostadsområdet Bonden.

Rätten ser risker för både fortsatt brottslighet och så kallad kollusionsfara vid ett frisläppande. Det senare är en juridisk term som används när det bedöms finnas fara för undanröjande av bevis eller andra störningar av utredningen.

Men Bollnäsadvokaten K-G Myhrberg, som försvarar 21-åringen, delar inte den uppfattningen.

– Som jag ser det finns ingen häktningsgrund. Min klient har lämnat en detaljerad berättelse som inte slagits sönder under förhören, hävdar K-G Myhrberg.

– All bevisning måste i det här läget vara säkrad och alla beslag gjorda. Hur han skulle kunna påverka utredningen nu är svårbegripligt.

Advokat Per Wiesel, som företräder 27-åringen, yrkade också på ett frisläppande för sin huvudman.

– Det är svårt att i dagsläget kommentera saken mer, men han vidhåller sin tidigare inställning, säger Per Wiesel.

De misstänkta har lämnat delvis olika beskrivningar om vad som inträffade den 14 december, men de nekar till brott. 21-åringen skottskadades vid händelsen.

Den 33-årige mannen avled på platsen sedan han förblött av knivskador, men åklagaren har inte närmare redogjort för vad som framkommit under förundersökningen.

Enligt det senaste häktningsbeslutet ska åtal vara väckt senast den 13 februari. Men Christer Sammens har redan klargjort att han sannolikt behöver mer tid.

Han räknar med ytterligare anstånd och en rättegång tidigast i mars. Fortfarande återstår vissa analyser från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Ytterligare förhör och omförhör kan också bli aktuella, enligt åklagaren.

– Det är svårt att bedöma exakt hur lång tid detta tar.

Christer Sammens avslöjar inte om han ser någon av männen som mer misstänkt eller ansvarig än den andre.

– Det kan jag i det här läget inte kommentera. Närmare svar kan jag ge först när förundersökningen och utredningen är klar.

21-åringen är även misstänkt för att ha skottskadat en man i Söderhamn den 8 december förra året, sex dagar före dramat i Bollnäs.