Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ödmjukhet vore på sin plats

Replik till Malin Ängerå, Markus Evensson och Örjan Fridner (10/9).

Annons

Etik: "filosofisk disciplin som behandlar moraliska frågor (sedelära). Moral: " lära om vad som är eftersträvansvärt, och om vilka handlingar som bör utföras".

Jag erkänner jag lever inte alltid efter ordens betydelse, men å andra sidan får mina handlingar inte förödande effekter för andra personer. Har ju inte tillhört maktens elitskikt, utan förlitar mig på att makthavarna har den moral och etik som ovanstående trojka tror sig besitta. 

I den kommunala världen har i allmänhet cheftjänstemännen den rollen, att föreslå den politiska ledningen olika förslag på lösningar på ett uppkommet problem. Ljusdals kommun har den ordningen att så fort ett problem uppkommer skall en konsult engageras, vilket innebär att kompetens inte finns inom befintlig organisation.  

Förtroendvalda och chefstjänstemän saknar således kompetens att också tolka konsultens rapport, så enkelt var det med matlagningenproblematiken, kunna se och läsa mellan raderna. Kritiken framfördes från fotfolket och de förtroendevalda, och cheftjänstemännen körde över kunskapen genom egna bristande kunskaper.

Vad beträffar Socialdemokraterna, så tycker jag nog att en viss ödmjukhet gentemot kommuninnevånarna skulle sitta på sin plats. Var finns etiken, moralen,  kunskapen om politiskt ansvar?

En signal till partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm skulle ge svaret att de aldrig hört talas om att den valsedel som partiet gått till val på, ordningen ändras i en sen förvinterkväll.

Den ändras bara om någon frivillgt avsäger sig ett uppdrag eller blir ersättare i annan politisk sfär, landsting eller parlament. I Ljusdal saknar således de främsta socialdemokratiska förträdarna, liksom jag, moral etik och vanlig hyfs.

Åke Söderlund

Nor

Järvsö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel