Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odells medvetna våld på sanningen

/

I mer än 50 år har jag varit politiskt engagerad och aktiv. Jag har känt glädje och stolthet över att få vara med i det arbete som är förutsättningen för att vi i Sverige ska få leva i ett vitalt och öppet demokratiskt samhälle.

Annons

I vårt land har vi med få trista undantag varit förskonade från att politiken reducerats till fula personangrepp. Tvärt om har regeln varit att vi som arbetar politiskt respekterar varandra över partigränserna. Vi har förmått skilja på sak och person.

På tisdagen hade jag börjat skriva en ledare inför firandet av Första Maj. När nyheten om Mats Odells osmakliga påhopp på Mona Sahlin kablades ut. Jag kan inte påminna mig att ett statsråd tidigare har nedlåtit sig till en motsvarande omdömeslöshet.

Odells kommenterade att de rödgröna vill att kommunerna under de kommande två åren ska få resurser att förbättra standarden i skolan, vården och omsorgen. Om de rödgröna vinner valet innebär det mellan 10 000 till 15 000 fler anställda i dessa viktiga välfärdstjänster.

Så här sa Odell. ”Det är ren Tobleronepolitik. Man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket.”

I sak begår Odell medvetet våld på sanningen. Visserligen hade Mona Sahlin för femton år sedan felaktigt gjort några privata småuttag på tjänstekortet. Men hon skickade aldrig fakturan till svenska folket. Tvärt om noterade hon att uttagen var privata. Detta konstaterade också den åklagare som utredde frågan.

Dessutom vet inte Odell hur de rödgröna tänker finansiera sina förslag. Den alternativa budgeten läggs först nästa vecka. Av det som läckt ut tyder allt på att de tre partierna enats om att föra en mycket ansvarsfull budgetpolitik.

När Odell spär på med att jämföra de rödgröna partiernas budgetpolitik med den konservativa politik som försatte Greklands ekonomi i fritt fall är det ett påstående som visar att han totalt förlorat sinne för sanns och balans.

Tyvärr tyder mycket på att Odells uttalanden varit medvetna förolämpningar mot i första hand Mona Sahlin och i andra hand mot hela den rödgröna oppositionen. Den som läser formuleringen om Tobleronepolitik inser att den är väl förberedd. Detta bekräftas också indirekt då Timbros Roland Poirier Martinsson snabbt rycker ut till Odells försvar.

Det är Martinsson som är ideologen bakom att Kristdemokraterna numera försöker profilera sig som ett högerpopulistiskt parti. Då ligger det nära till hands att hämta inspiration från den kristna högern i USA. En politisk miljö där man samvetslöst använder sig av illasinnade personangrepp.

I Odells tankevärld finns det tydligen inga spärrar mot att medvetet mobba en kollega av det motsatta könet. Därmed visar han att det fortsatt är viktigt att jobba för att gamla könsrollsmönster ska brytas. Förhoppningsvis blir vi många i höstens val som personröstar på politiker som konsekvent ställer upp för Sverige ska vara ett jämställt samhälle

På lördag är vi många som deltar i firandet av Första Maj. I år känns det särskilt viktigt att manifestera uppslutning bakom den fina tradition som präglat vårt demokratiska samhälle. Där det är politikens innehåll och respekten för alla människors lika värde som står i förgrunden.

Sören Thunell

Mer läsning

Annons