Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Obegripligt och oprofessionellt"

Ett drama i flera akter, som spelats i flera år, fick sin absoluta och mycket abrupta upplösning på torsdagseftermiddagen i Bollnäs stadshus.

Kommunchefen Kjell Öhrström tog emot en sista gliring från oppositionen, slog ihop datorn, satte sig i bilen och åkte till Stockholm med orden " Tack, då slutar jag".

Det är en sådan där sorti som vi nog alla lite till mans kan bli avundsjuka på. Sådär som de bara gör på film, medan vi andra tuggar i oss oförrätterna, lommar tillbaka till vårt värv. Och gör om, eller något i den stilen.

Men om vi ska vara allvarliga, och det ska vi sannerligen, så är det skarpt läge. Allvarligt för en liten kommun som Bollnäs ur flera perspektiv, allvarligt för hela Hälsingland. Vad har vi för politiskt klimat egentligen? Hur värnar politiken, som faktiskt är arbetsgivare åt de kommunanställda, sin personal? Har Bollnäs råd att vifta bort en kommunchef, som tillika ansvarig för utbildningsfrågorna sedan den förvaltningschefen flyttades till något slags obskyr demokratisamordnartjänst?

För inte så länge sedan fick kommunchefen i Nordanstig nog. Han anklagade politikerna för politisk girighet och gick hem. Det var allt dribblande och piruettande kring en gemensam gymnasieutbildning i Hälsingland som blev droppen. Kvaliteten på utbildningen var sekundär menade han. Alla var bara intresserade av vilka fördelar den egna kommunen kunde dra.

I Söderhamn blev tillsättandet och avsättandet av en stadsarkitekt en uppvisning i fasansfullt krumbuktande, från politikerhåll.

Och så nu, Bollnäs kommunchef. Som gång efter annan varnat för att spenderbyxorna varit för stora. Att det inte håller att ha för stor investeringsbudget, när själva driften inte går ihop. Han har infört anställningsstopp, vikariestopp. Försökt med alla metoder som stått honom till buds och också kunnat konstatera att en skattehöjning med en krona från och med i år inte räcker.

Jag säger inte att Kjell Öhrström har rätt i alla lägen och att politikerna har fel. Men man kan inte som politiker behandla kommunala tjänstemän hur som helst. Det finns inget motsatsförhållande mellan opposition och en tjänsteman. Tjänstemannen ska lägga förslag och ta fram underlag för politiska beslut. Som får antas eller ratas. Men med respekt.

Tydligen har Kjell Öhrström under flera års tid fått ta emot kängor och gliringar, från såväl majoritet som opposition. För gamla beslut, som nya förslag. Obegripligt. Och oprofessionellt. Man tar sig för pannan helt enkelt.

Kommuninnevånarna väljer de politiker de har förtroende för. Där ligger makten över kommunens arbetsgivare, något att fundera på till stundande kommunval.

Som det ser ut nu blir det nog ingen rusning av kompetenta sökande till kommunchefsjobben i Hälsingland.