Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖB välkomnar debatt om mer pengar: Höjning "ökar operativ förmåga"

Försvarsmakten är redo att ta emot anslagsökningar. Det budskapet skickar ÖB Micael Bydén till partierna i Försvarsöverenskommelsen i en exklusiv intervju i MittMedias Podd72. 

Annons

Lyssna på hela samtalet i Podd72: #23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

"Debatten (om mer pengar) är väldigt positiv, jag välkomnar den och den är riktigt, riktigt bra. Den säger till mig och Försvarsmakten att det finns en förståelse för omvärldsutvecklingen och behovet att öka försvarsförmågan."

I samtalet, som genomfördes under Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen, säger ÖB att han inte vill prata kronor. Men jämfört med den tidigare beställningen från försvarsberedningen, som försvarsöverenskommelsen bara mötte till hälften, handlar gapet mellan pengar och beställd förmåga om mångmiljardbelopp:

"Ett ekonomiskt tillskott skulle självklart innebära att vår operativa förmåga ökar. Ett tillskott, oavsett nivå, skulle underlätta den nuvarande planeringen som handlar om avvägningar."

Läs mer: Fram med pengarna till Försvaret nu Löfven

Bakom dagens försvarsbeslut står regeringspartierna samt Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Före uppgörelsen fanns bred parlamentarisk uppslutning kring försvarsberedningens rapporter som svarade mot dåtidens omvärldsutveckling. Det följdes av fem steg från Försvarsmakten. Steg som dock bara finansierades till hälften och alltså en bantad beställning. Det innebär redan där ett underskott på ca tio miljarder kronor jämfört med beredningens önskemål. Men det skulle bli värre för ÖB:

"När vi klev in i det här första året av fem saknades det också ekonomi genom förlorad köpkraft. Där förlorade vi en handfull miljarder. När vi nu kämpar med att lösa våra uppgifter inom ramen för ekonomin så gör det här situationen svårare."

Moderaterna har sagt att de gärna vill skjuta till 8 miljarder kronor. Kristdemokraterna och Centerpartiet har också sagt att tillskott behöver ske, medan Liberalerna som står utanför uppgörelsen har sagt sig vilja lägga till ytterligare 28 miljarder kronor. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har värjt sig mot anslagsbingo.

Samtidigt uppskattar brigadgeneral Anders Carell, chef för arméns system- och produktionsledning vid FMV, att det skulle behövas 30 miljarder kronor ytterligare att få på plats vad den förra förra försvarsberedningen kom fram till.

Pengarna behövs alltså och det säkerhetspolitiska läget springer nu snabbt ifrån försvarspolitiken. Litauen och Lettland ökar försvarsanslagen drastiskt för att fördubbla på bara några år. Trumps senaste uttalande om att Nato är obsolet och vägran att svara på vem han litar mest på, Tysklands förbundskansler Angela Merkel eller den ryska presidenten Vladimir Putin, skapar inte heller säkerhet.

Tysklands Angela Merkel har med anledning av Donald Trumps uttalanden sagt att Europa nu har sitt öde i egna händer.

Och trycket ökar på regeringen från de egna leden. På twitter har LO-ekonomen Torbjörn Hållö skrivit: "Hej Riksdagen. Mer pengar till svenska försvaret. Nu tack."

En genomgång som tankesmedjan Frivärld gjort visar att över femtio svenska tidningars ledarsidor under 2016 sagt det samma: "det svenska försvaret behöver mer pengar."

Även om studien pekar på att borgerliga ledarsidor varit tongivande så finns åtskilliga S-pressröster för ökade anslag; som Aftonbladet och Folkbladet.

Till och med Dalademokraten har gått från att i april 2015 skriva att "regering och opposition har kommit överens om hur resurser som ska berövas välfärden till förmån för försvaret" till att i slutet av 2016 mena försvarsuppgörelsen inte är tillräcklig.

Till och med Dalademokraten har gått från att i april 2015 skriva att "regering och opposition har kommit överens om hur resurser som ska berövas välfärden till förmån för försvaret" till att i slutet av 2016 mena försvarsuppgörelsen inte är tillräcklig.

Och för ÖB skulle mer medel betyda att gamla planer kan göras verkliga.

"Vi skulle kunna gå tillbaka till en grundplan och faktiskt på kort sikt kunna ta stegen snabbare och ytterligare skapa handlingsfriheten."

Om inte regeringen förmår att gå allianspartierna tillmötes om mer pengar till Försvarsmakten finns mycket som talar för att försvarsuppgörelsen faller under våren. Samtidigt försämras säkerhetsläget dag för dag.

Det är dock svårt att se att regeringen inte kommer att tillskjuta medel. Särskilt inte efter Sälentalet av statsminister Stefan Löfven (S) där statens kärna betonades och där statsministern konstaterade att "en starkare svensk säkerhet skapas inte genom politiskt spel och taktiserande, utan genom strävan efter samsyn och samarbete för landets bästa."

Att börja med att betala för beställt vore den mest rimliga startpunkten, för att sedan diskutera vad som kan göras utöver det under denna försvarsperiod.

Läs mer: Efter Sälen, pressen är på regeringen

ÖB Micael Bydén hoppas att partierna i Försvarsöverenskommelsen ska involvera Försvarsmakten i diskussionen om vad som kan göras för vilka pengar, och att åtgärder idag ska bära upp försvarsförmåga in i nästa försvarsbeslutsperiod:

"Jag är beredd att vilken dag som helst komplettera budgetunderlaget med förslag på vad det skulle kunna vara. Det jag hoppas är att man kommer tillbaka till myndigheten Försvarsmakten och frågar vad man kan göra med ett eventuellt tillskott."

I Micael Bydéns byrålådor ligger färdiga förslag, eller rättare sagt den gamla planen…

"Det är bara att gå tillbaka till fem stegen, de är fortfarande giltiga. Skillnaden idag jämfört med då är att omvärldsutvecklingen inte gått någon positiv riktning."

Frågan är bara hur länge regeringen tänker vänta på att möta det oroliga 2017. Världen väntar inte på Rosenbad.

Intresserad av Totalförsvar och krishantering? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar