Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖB Micael Bydén: "Vi behöver 6,5 miljarder kronor mer till försvaret"

Försvaret har idag presenterat sitt budgetunderlag till regeringen
– Vi har inte längre några marginaler. Viktiga investeringar har fått skjutas på framtiden bortom 2020, säger Micael Bydén, Överbefälhavare (ÖB), under en pressträff.
Nu vill försvaret ha 6,5 miljarder kornor extra för att klara av att öka Sveriges beredskap.

– Vi ökar vår beredskap, tillgängligheten och krigsdugligheten till 2020 . Vi ska bredda och fördjupa vara internationella samarbeten och vi utvecklar totalförsvaret.

Försvarsmakten presenterade under en pressträff idag sitt budgetunderlag för de kommande tre åren.

– Den totala urholkningen under perioden uppgår till 6,5 miljarder kronor, Vi har således fått använda våra planeringsreserver för att säkerhetsställa fortsatt leverans för inriktningsbeslutet.

"Inte tillräckligt"

2015 fattade riksdagen beslut om den försvarspolitiska inriktningsproposition som anger inriktningen för Försvarsmakten under åren 2016 till 2020.

Beslutet innebar ett tillskott på 10,2 miljarder – pengar som försvarsmsakten nu inte anser räcker för att täcka de kommande behoven.

– Vi avser att öppna nya vägar in med nya utbildningsvägar för officerare. Vi planerar för att öka volymerna för grundutbildningen med omkring 4000 rekryter årligen. Dessutom vill vi öka tillgängligheten på våra materiella system och det gäller inte minst strdsflygsystemen.