Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oansvarigt bygga nya reaktorer

Men innan avfallsfrågan är löst, är det naturligtvis mycket ansvarslöst att bygga nya reaktorer och öka effekten i de gamla.

I Berlin deltog nyligen cirka 50 000 personer i en demonstration mot kärnkraft. Inför parlamentsvalet protesterade de mot ett eventuellt uppskjutande av kärnkraftsavvecklingen. De ville också hindra att kärnavfallet blir slutförvarat på ett ställe där det kan förorsaka mycket allvarlig förstörelse av miljön.

Hur är då situationen för kärnavfallet i Sverige? Framsynta debattörer har länge informerat om att de tänkta lagren för kärnavfall kan råka ut för läckage, så att radioaktivt material kan komma ut i grundvattnet.

Men ända sedan 1970-talet har det funnits folk som har påstått att kärnkraftens avfallsfråga är löst. Det troligen värsta av dessa påståenden kom från en professor i fysik (!) som i en tv-debatt i början av 70-talet sade att frågan om det högaktiva kärnavfallet var i princip löst.

Mycken forskning och utveckling har satsats på försöken att hitta säkra bergutrymmen och tillverka korrosionståliga kapslar för kärnavfallet.

Men innan avfallsfrågan är löst, är det naturligtvis mycket ansvarslöst att bygga nya reaktorer och öka effekten i de gamla. Och givetvis ska man under inga omständigheter spoliera nya områden genom att öppna urangruvor!

Thorild Dahlgren

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel