Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oansvarigt av Hammarstrand

/

Annons

Kan man verkligen anses vara skyldig till medhjälp till våldtäkt om man skriver ut preventivmedel till flickor under 15 år? Hur tokigt det än kan verka så hävdar i varje fall Mikael Hammarstrand, vice chefsåklagare vid åklagarmyndigheten i Gävle, att så är fallet.

Hammarstrand har på ett möte med personal vid Gävleborgs läns ungdomsmottagningar meddelat att han inte skulle tveka att åtala den som skriver ut p-piller till någon som är under 15 år för medhjälp till våldtäkt. Till tidningen Dagens Medicin säger han jag läser lagen, och menar vidare att det innebär att den som främjar ett brott är medansvarig och den som delar ut preventivmedel till en underårig underlättar ju för gärningsmannen att fortsätta med övergreppen.

Det här har självklart gjort den berörda personalen upprörda och oroade. Och oron för att bli föremål för åtal har gjort att flera barnmorskor nu vägrar att skriva ut p-piller till flickor under 15 år.

Det här gör att unga flickor behandlas olika beroende på vilken ungdomsmottagning som de vänder sig till. Och på vissa mottagningar kringgår man problematiken genom att läkare skriver ut p-piller som menstruationslindring, vilket säkert i flera fall är den riktiga anledningen till behovet av p-piller.

Men med vilken rätt sprider vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand denna oro bland personalen på ungdomsmottagningarna och bland de flickor under 15 år som önskar preventivmedel att skydda sig mot oönskad graviditet?

Hammarstrand får det att framstå som att sexuellt umgänge med någon som är under 15 år alltid är det samma som att ett övergrepp har begåtts. Så är inte fallet. Än mindre en våldtäkt.

Även med den nya lagstiftningen är det möjligt för flickor och pojkar under 15 år att ha sexuellt umgänge med varandra eller med personer som är äldre än 15 år, utan att det för den delen betraktas som ett övergrepp från den äldres sida. Avgörande är hur stort avståndet i ålder är mellan de berörda.

Dessutom är det oerhört svårt att se hur Hammarstrand ska kunna få utskriften av p-piller till medhjälp till våldtäkt, även i det fall ett övergrepp verkligen skulle ha skett. Tror Hammarstrand verkligen att det är avgörande om en flicka äter p-piller eller ej för om hon kan komma att utsättas för ett sexuellt övergrepp?

Har han tänkt jaga de butiker som säljer kondomer till flickor och pojkar under 15 år med samma frenesi som han verkar stå i beredskap att åtala p-pillerutskrivande barnmorskor?

Om det verkligen är om de unga flickorna som Hammarstrand månar, så är hela hans agerande fullständigt obegripligt. För att förhindra att de får p-piller utskrivna betyder inte att de kommer att avstå från att ha sexuellt umgänge. Däremot ökar risken för oönskade graviditeter bland gruppen väldigt unga. Dessutom riskerar hans agerande att innebära en minskad kontakt mellan ungdomsmottagningen och de flickor som sexdebuterar i tidig ålder. Vilket till och med Hammarstrand måste inse är kontraproduktivt.

Snarare får detta agerande från Hammarstrand betraktas som en obstruktion mot riksdagen för att den fattat beslut om en lagstiftning som han inte finner utformad på ett tillräckligt begåvat sätt. Hammarstrand kan ha denna uppfattning, men att på detta sätt sprida oro och säkerhet för att torgföra denna uppfattning är oansvarigt och skadar trovärdigheten för åklagarmyndigheten.

Mer läsning

Annons