Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oansvarigt av de borgerliga

Så har den borgerliga kartellen och miljöpartiet presenterat sitt förslag på ombyggnad av Folkets hus,

Annons

och satt en tidsram när ombyggnaden ska vara klar, 2012-13, utan att ens reflektera över kostnaderna. När vi från socialdemokraterna, i kommunstyrelsens arbetsutskott frågade om hur de ska finansiera ombyggnad och framtida drift, så kan de som vanligt inte ge några svar.

Under många år har den borgerliga kartellen och miljöpartiet kritiserat de driftbidrag som Folkets hus fått av kommunen (cirka 1.6 miljoner kronor 2009) och att de inte stått på egna ben utan kommunala bidrag. Vad den borgerliga kartellen och miljöpartiet inte vill kännas vid, är att de bidrag som Folkets hus fick gick tillbaka till olika kulturaktiviteter på ideell basis.

Deras förslag innebär att kommunen kommer att stå för en stor del av driften på Folkets hus, och därmed de kostnader som följer för personal med mera, förutom restaurangen på plan ett. Kostnader som den tidigare Folkets hus-föreningen ansvarade för.

Att dra på sig extra kostnader, i ett läge när den borgerliga kartellen och miljöpartiet beslutat om nedskärningar i den kommunala verksamheten på minst 60 miljoner kronor under de kommande åren, är direkt oansvarigt.

Innebörden av deras framlagda förslag är att det måste omfördelas pengar från kommunala kärnverksamheter, som exempelvis skola eller äldreomsorg, för att klara driften på Folkets hus. Det är inte första gången vi konstaterar att den borgerliga kartellen och miljöpartiet tror att den kommunala budgeten är obegränsad, besinnar de sig inte, så har vi en skattehöjning att vänta i kommunen.

Vi ser också att pengar måste avsättas till underhåll och uppfräschning av Folkets hus, med tanke på att lokalerna är slitna. Investeringsmedel behöver också avsättas för digitalisering av huset. Vår utgångspunkt är att det kan göras utifrån vad det ekonomiska utrymmet tillåter, i den kommunala budgeten.

För att värna kulturföreningarnas möjlighet att bedriva sin verksamhet, vill vi avsätta motsvarande summa som kommunen gav i driftbidrag till den tidigare Folkets hus-föreningen, till de ideella kulturföreningarna för att exempelvis hyra lokaler i Folkets hus.

Vi vill även fortsättningsvis att Folkets hus ska innehålla konferens-, nöjes- och kulturverksamhet, och vara en mötesplats med ett brett innehåll och utbud av aktiviteter för kommunens innevånare, och att inte ytterligare skattemedel läggs i driften av huset. Vår viljeinriktning är att kommunen upphandlar en driftig totalentreprenör, som utan kommunala subventioner driver och utvecklar verksamheten på Folkets hus för kommunens bästa.

Mikael Löthstam (S)

oppositonsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel