Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oacceptabelt och allvarligt

/

På torsdag röstar riksdagen om de framtida förutsättningarna för kärnkraft i Sverige. Förbudet mot att uppföra nya reaktorer kommer att upphöra under nästa år, vilket innebär att det blir möjligt att ersätta gamla reaktorer med nya. Samtidigt förtydligas reaktorägarnas ansvar. Och riksdagen kommer också att ställa krav på att regeringen ska återkomma med lagstiftning om att staten inte ska subventionera ny kärnkraft.

Annons

En hel del av skärpningarna har tillkommit efter krav från Centerpartiets riksdagsledamot Sven Bergström från Forsa. Krav som han har ställt för att inte rösta nej till propositionen.

Enligt Bergström så kommer det här att innebära att det inte blir någon ny kärnkraft i Sverige, eftersom kärnkraften inte kommer att klara av att bära sina egna kostnader då den måste leva efter marknadens regler.

Alla kärnkraftsmotståndare är inte lika övertygade som Bergström. Under lång tid har vi kunnat följa debatten genom mängder av debattartiklar och insändare, men också genom andra opinionsyttringar.

Det är bra för demokratin att människor engagerar sig och talar om vad de tycker och tänker. Det är bra att man protesterar när man tycker att något är felaktigt. Vilket en hel del anser i just den här frågan.

Men det finns en gräns för vilka protester man får lov att ta till. Den gränsen klev Greenpeace över ganska så ordentligt i går.

Via en röd gammal stegbil tog sig 50 Greenpeace-aktivister, från en rad olika länder, in på kärnkraftverket i Forsmark. Väl där riktade aktivisterna krav på att riksdagsledamöterna skulle rösta nej på torsdag då kärnkraftspropositionen behandlas.

Utöver det komiska i att de använde sig av en allt annat än miljövänlig lastbil för att ta sig in så är Greenpeace-aktionen såväl oacceptabel som korkad. Bara syftad till att nå uppmärksamhet och publicitet. Och utan tanke på de risker som de utsätter sig själv och andra för.

Att det inte är något extraordinärt agerande från Greenpeace sida gör inte saken bättre.

Det här visar i stället på väldigt påtagligt sätt att Greenpeace inte gör skäl för den senare delen av organisationens namn. Och när det gäller den första delen av namnet kan det uppenbarligen vara lite si och så med det också.

Fast det är långt ifrån bara Greenpeace som förtjänar kritik för den här aktionen. För även om Greenpeace har ägnat sig åt en korkad aktion så är det betydligt allvarligare att de faktiskt lyckades att ta sig in på kärnkraftsområdet. Att inte säkerheten och beredskapen var bättre.

I synnerhet som det inte är första gången som något sådant inträffar.

Därför var också miljöminister Andreas Carlgrens (C) reaktion med krav på att reaktorägarna vidtar åtgärder för att skyddar sina anläggningar både riktig och nödvändig. Krav som man nu bör kunna förutsätta att Carlgren ser till att följa upp genom en dialog med landets olika reaktorägare.

För det finns inte något annat sätt att få stopp på den här sortens aktioner än att förbättra säkerheten. Och det ansvaret åligger kärnkraftsbolagen.

Mer läsning

Annons