Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyval runt hörnet?

/

Sommarstiltjen är på väg att infinna sig inom inrikespolitiken. Bortsett från några enstaka debatter så stänger riksdagen i mitten på nästa vecka, i lagom tid för midsommarfirandet.
Och sedan är det bara politikerveckan i Almedalen på Gotland i början av juli som gör att det händer lite på den politiska arenan.

Annons

För statsminister Fredrik Reinfeldt väntar emellertid inte en tid för avkoppling och möjlighet att ladda batterierna. Tvärtom kommer sannolikt en stor del av sommaren för både honom och resten av regeringen att få ägnas åt grubblerier kring framtiden.

Trots att det mesta går regeringens väg när det gäller utvecklingen av statens ekonomi, tillväxten och den sjunkande arbetslösheten är risken för en regeringskris till hösten inte helt obetydlig.

Att regeringen i vissa enskilda sakfrågor har gått på pumpen är inte särskilt allvarligt.

Men när sommaren är över ska regeringen lägga fram sin budgetproposition inför riksdagen, och har tidigare sannolikt räknat med att den ska slinka igenom utan några större problem. Detta eftersom oppositionen måste vara helt överens om ett gemensamt alternativ för att vinna över regeringen.

Fast i onsdags, samma dag som partiledardebatten i riksdagen, föreslog Sverigedemokraterna i en debattartikel i Svenska Dagbladet att oppositionspartierna utöver att lägga fram sina egna förslag även skulle enas om en teknisk konstruktion av regeringens budgetproposition, där man ändrar de delar av politiken där de fyra oppositionspartierna är helt överens.

Den här utvecklingen är kanske inte den mest sannolika. Men det skulle onekligen vålla regeringen stora problem om det skulle förverkligas. Och det ligger inte långt ifrån de uppgörelser som de fyra oppositionspartierna redan har gjort i ett flertal olika utskott i riksdagen.

Att utspelet störde statsminister Reinfeldt märktes tydligt i partiledardebatten, och förklarar varför han flertalet gånger valde att betona vikten av att upprätthålla det finanspolitiska ramverket.

Håkan Juholt tycktes förvisso avvisande när Åkesson efterfrågade svar kring de här tankegångarna under partiledardebatten. Men man ska nog av den anledningen inte räkna bort det helt och hållet. Juholt var nämligen också väldigt tydlig med att det är statsministerns uppgift att se till så att han har majoritet för sin politik.

Dessutom kommer Åkesson att påpeka för de socialdemokratiska väljarna att Juholt haft möjlighet att få igenom sin politik men svikit, om det är så att han avstår från att agera.

Det är således ett spel på hög nivå mellan regeringen och oppositionen, där till och med frågan om nyval finns med bland korten. Men det är en utgång som säkerligen både Reinfeldt och Juholt vill undvika.

Varken Juholt eller hans parti är rustat för att ge sig in i en valrörelse där regeringsmakten står på spel.

Å andra sidan är inte heller regeringen intresserat av ett nyval. För Moderaterna skulle det inte innebära något större problem, men eftersom Centerpartiet och Kristdemokraterna hänger på gärdesgården så skulle det vara väldigt riskfyllt om syftet är att bibehålla regeringsmakten.

Så nyval väntar nog ändå inte runt hörnet. Men Juholt ser säkert att Reinfeldt får sommaren förstörd av detta huvudbry.

Mer läsning

Annons