Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyttigt gott på matkurs

Gamla metoder för matförvaring lyftes fram.

En handfull med intresse för nyttigt gott samlades till kurs på söndag, i Strömbacka café. Gamla och pålitliga metoder för konservering och matförvaring fungerar än, och kursledaren Oliver Li från Delsbo delade med sig av sina kunskaper, i teori och praktik.

– Kursen handlar om olika förvarings- och förädlingsmetoder, hur man tar tillvara främst grönsaker, när man väl har plockat dem, förklarade Oliver Li.

För att alla skulle få en uppfattning om målet, hade Oliver Li tagit med sig en burk redan färdiga, mjölksyrade grönsaker från i somras: vitkål, broccoli, morötter och lök, varvat i en burk. Surströmming är en variant på samma tema, påpekade han, även om proteinet gör att resultatet skiljer sig från till exempel surkål; den mjölksyrade klassikern.

– Man kan mjölksyra i stort sett alla grönsaker. Potatis är väl inte så lämpligt, och inte tomater, eftersom de skulle falla sönder. Men alla inhemska grönsaker, som broccoli, blomkål, lök, morötter, sade Oliver Li.

Välknutna, krispiga kålhuvuden som odlats på plats bars in, ansades och revs i fina strimlor som samlades upp i stora bunkar. Morötter skrubbades, lök skalades och strimlades, och sedan bankades det hela så att vätskan skulle sippra ut. Med salt som tillskott kommer så mjölksyrningsprocessen igång.

– Jag vill inte ha fänkål, anis eller kummin i surkålen. Enbär kan däremot vara gott. Man använder hela enbär, som man kan plocka ur när man serverar. Man kan använda vassla till mjölksyrning, men man ska se till att man använder vassla från yoghurt eller fil med levande kultur.

Till sist fylldes den färdiga blandningen i burkar, och om någon månad har de goda bekterierna gjort sitt, och grönsakerna är färdiga att avnjutas.

– Grönsakerna håller över vintern, upp till ett år. Jag har aldrig varit med om att något har blivit fördärvat, sade Oliver Li.