Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt vägarbete inleds på måndag

Kommunhusets invånare förbryllades på måndagsmorgonen, då tradartrafiken fick väggarna att skaka.

– En överraskning, säger samhällsbyggnadschefen, som inte fått någon information.

Att det utförs underhållsarbete på E4, med avstängda vägar och omledd trafik som följd, är rutin så här års. Däremot brukar kommunen få del av informationen.

Den här veckan inledde Trafikverket ett arbete med att avvattna och fräsa beläggningen på sträckan mellan trafikplats Skogsta, Hudiksvall, till Jättendal, Nordanstig. Arbetet ska pågå till den 13 maj, och många är frågande. Dels till Trafikverkets egen hemsida, där texten inte överensstämmer med kartan, och dels till utebliven kommunikation. Varken samhällsbyggnadschef Mats Widoff eller annan personal på Nordanstigs kommun har informerats.

– Nej, det var en överraskning. Vi har täta dialoger med Trafikverket i olika frågor, men nu är det ingen som fått information. Det vore önskvärt med litet bättre framförhållning, då kunde vi dels informerat och dels haft möjlighet att ha synpunkter, säger Mats Widoff.

Han berättar att ett möte med Trafikverket för någon vecka sedan blev inställt.

– Då frågade jag om det var något de ville informera om, men de hade inget.

– Detta måste vi återkoppla till Trafikverket, vi är en av intressenterna längs sträckan och borde ha fått informationen.

Den södergående trafiken leds genom Bergsjö och Ilsbo, norrgående via Strömsbruk och Harmånger, och omdirigeringen skapar missnöje. Förare missar anvisningarna och kör för fort. Kringboende oroas över barn som färdas på skolvägar där det inte ens finns övergångsställen.

Magnus Persson, projektledare beläggning vid Trafikverket Gävleborg, förklarar att det funnits skyltar längs E4 en tid, med information om den planerade åtgärden, samt att man annonserat. Men, han tillstår att kontakt med kommunen hade varit lämpligt, och att kartbilden på Trafikverkets hemsida är ett problem.

– Jag har pratat med berörda parter och med polisen. Vi har ändrat skyltningen, sänkt hastigheten och gör vad vi kan. Jag påpekade att kartan är helt fel redan för några dagar sedan, och hemsidan ska förstås revideras så det blir rätt. Klart det kan bli bättre nästa gång.

– Att vägen stängs medan arbetet pågår gör att vägarbetarnas arbetsmiljö blir tryggare och att arbetet går fortare att utföra. Någon hade kommenterat artikeln i HT och skrivit just det.

Någon ny beläggning på den sydligaste delen av sträckan, där det är både gropigt och knöligt, blir det dock inte.

– Där tog vi bort stora stenar i fjol, stenar som stack upp ur asfalten. Så kan man ju inte ha det på E4. Men ny beläggning blir det inte förrän nästa år, säger Magnus Persson, som också berättar att ytterligare ett vägarbete på E4 genom Nordanstig ska påbörjas – på måndag.

– Det handlar om sträckan upp till länsgränsen mot Västernorrland, en tolv kilometer lång sträcka, under fyra veckor. Det blir trafikvakt och trafiklotsar. Det är ett rent beläggningsarbete som vi hoppas ska gå att utföra väl nattetid, 18-06.