Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt utsläpp från Arizona

(Uppdaterad 17.40) Ytterligare ett utsläpp av råtallolja har inträffat vid Arizona Chemicals anläggning i Sandarne.

Upp emot 400 liter råtallolja kan ha hamnat i havet.

Annons

Under söndagen inträffade ett nytt utsläpp av råtallolja från Arizona Chemicals anläggning i Sandarne. Det var strax före klockan 14 på söndagseftermiddagen som räddningstjänsten larmades till platsen.

– Det är inte lika mycket som förra gången som tur är. Det handlar om 300 liter ungefär, säger Dan Bergh, räddningsledare på Räddningstjänsten.

Räddningstjänsten placerade omedelbart ut länsar i anslutning till kajen, i ett försök att hindra spridningen av råtalloljan. Men då hade viss del av oljan redan hunnit sprida sig till andra sidan sundet. Vid strandkanten vid Långrörsudden och vid Långrörskajen fanns påslag av olja och i luften låg en tydlig och skarp doft av råtallolja.

– Vi kan bekräfta att vi har haft en incident, där råtallolja har läckt ut i havet. Vår uppskattning är att det rör sig om 300 liter råtallolja, men det kan vara så mycket som upp emot 400 liter. Vi måste göra mer exakta mätningar för att komma fram till den exakta mängden, säger Patrik Jakobsson, vd för Arizona Chemicals i Sandarne.

Företaget började under söndagen att utreda orsaken till utsläppet. Det var då inte klart hur råtalloljan läckt ut från bassängen, men Patrik Jakobsson misstänker att råtalloljan har följt med i de kanaler som har som uppgift att föra bort ångkondensat.

– Det skulle kunna vara så att en ångledning har brustit inuti tanken, men vi måste fastställa rotorsaken, säger han.