Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt utegym står färdigt i Edsbyn

Ett nytt gym har sett ljuset i Edsbyn.
Redan innan invigningen på lördag planeras för ytterligare ett, som ska byggas i Alfta.

Annons

Det är inte ett vanligt gym, det handlar i stället om ett utegym som ställts i ordning intill Celsiusskolan.

Läs också: Det är inne att träna ute

– Från början var det vi i Edsbygympan som pratade på ett utegym, berättar Therese Styverts Törnberg, ordförande och ledare i föreningen.

Kommunen och skolan kopplades in tidigt och några olika förslag togs fram. Pengar har sedan sökts från Idrottsförbundet, det tillsammans med kommunala pengar har gjort projektet möjligt.

– Det här är ett utegym före gemene man, det är inget du kan göra illa dig på. Det är inte som andra utegym där man ska lyfta upp stockar och annat som gör att man kan bli rädd för att barn ska göra illa sig, säger Christian Granqvist, på kommunens fritidsavdelning.

Utegymmet har planerats i samråd med idrottslärare och sjukgymnaster från hälsocentralen.

På lördag sker den officiella invigningen men gymmet har redan varit funktionsdugligt ett par veckor och hunnit testas av nyfikna.

– Det här gymmet kan man använda jämt, ända tills du känner att du inte vill gå i djupsnö, säger Christian Granqvist.

Gymmet är byggt i stål.

– Vi tittade på gym i trä också men för att få det att harmonera och få det bäst för allmänheten och skolan föll valet på det här, säger Therese Styverts Törnberg.

Vid sidan av arbetet med utegymmet har en tennisbana anlagts som också ska vara klar i slutet av september.

– Det här blev resultatet av att vi rev två tennisbanor för att bygga den nya förskolan, kompromissen blev att det blev en ny, säger Christian Granqvist.

Läs allt om den nya förskolan här

Intill finns också multiarenan som funnits sedan några år.

Läs också: Multiarena invigs i Edsbyn

Utegymmet blir ytterligare en pusselbit för att få till ett område för fysisk aktivitet.

– Vi tycker att det här är jättebra för allmänheten och är övertygade om att det kan gynna skolan. Vi i Edsbygympan kommer säkert också använda det, säger Therese Styverts Törnberg.

Det finns också långtgående planer på att anlägga ett liknande utegym i Alfta under 2016.

– Placeringen av det är inte riktigt klar. Det finns ett förslag om att det ska finnas vid Nordanå motionsområde. Det är det som kommunen jobbat för, men det kommer andra förslag som vi tittar på. Det viktiga är att det ska ligga så att man naturligt kommer till det.

Kostnaden för det nu färdiga utegymmet i Edsbyn är cirka 150 000 kronor och tas upp som en fritidsinvestering i kommunens budget.

Läs även: Bollnäs har också utegym …