Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt steg mot en ny stadsdel

Ett nytt steg mot att bygga en helt ny stadsdel nedanför Köpmanberget i Hudiksvall har tagits.

Det skedde när tekniska förvaltningen i dagarna bestämde att undersöka de oljebergrum som finns i området.

– Det finns intressenter som vill bygga bostäder där, konstaterar kommunens tekniska chef Jan Kroppegård.

Området kring oljebergrummen är tillräckligt stort för att rymma en hel stadsdel och ingår i arbetet med den fördjupade översiktsplan som nu pågår. Frågan är om det finns några hinder mot att bygga bostäder med gamla föroreningar i bergrummen.

– Vi ser positivt på det här. Det är inga bekymmer alls i dag, anser Kroppegård.

Det som nu ska ske är att oljebergrummen ska undersökas för att slå fast om och i så fall hur bergrummen ska saneras och om de har någon påverkan på eventuellt beslut att planlägga ett bostadsområde intill. Man kommer också att kolla om det finns några eventuella andra risker med en exploatering med tanke på föroreningarna och analysera oljan med avseende på alifater, aromater, PAH och TBT.

Arbetet kommer att starta i höst. Det är inget slutdatum satt, men arbetet beräknas pågå under fyra månader. Kostnaden kommer att hamna på runt 300 000 kronor.