Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt projekt ska hjälpa nyanlända

Genom ett nytt projekt vill Liban Hussein och hans förening Global network möjliggöra för nyanlända att lära sig mer om sin nya hemstad.

Tillsammans med sju andra guider vill han bli ett verktyg för att fler ska uppskatta Söderhamn lika mycket som han själv gör.

– Jag älskar Söderhamn och vill göra allt för att fler ska gilla staden. Här finns nästan allt men många som kommer hit vet inte om det och behöver få guidning, säger Liban Hussein.

Guidernas uppgift blir att ta med de som är nyanlända på en rundtur genom staden för att visa upp viktiga platser och områden som är bra att känna till. Det kan till exempel vara hur man hittar till ställen som Röda korset, matbutiker och asylhälsan.

Under tisdagen höll föreningen Global network öppet hus på Stenbacken där Liban Hussein informerade om föreningens aktiviteter och delade ut kläder till behövande familjer.

Utöver träffar och föreläsningar vill Liban Hussein även satsa på ett nytt sätt att nå ut med sin information, ett mer modernt sätt som ska vara lätt att ta till sig av menar han.

– Jag har gjort informationsfilmer på fem olika språk. Bland annat om hur man använder bankdosa vilket många har stora bekymmer med.

Intresset för projektet har varit stort och guiderna är ivriga att få komma i gång.

– Det är en jättebra satsning och jag är nöjd att få vara med på den, säger Yara Isa.