Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt program för Bollnäs stadsmiljö

För 13 år sedan fick Bollnäs priset Årets stadskärna.
Få tycker kanske att staden lever upp till utmärkelsen i dag. Men nu tillsätts en ny utvecklingsgrupp för att sätta centrummiljöns helhet i fokus.
- Jobbet inleds direkt, säger kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S).

Redan i mars gav miljö- och byggnämnden klartecken till att låta samhällsbyggnadskontoret utarbeta ett nytt program för Bollnäs centrum.

Det följs upp när kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträder i morgon, torsdag. Då utses den politiska styrgrupp som ska ange ramar för arbetet.

Förslaget är att miljö- och byggnämndens presidium och de fem ledamöterna i kommunstyrelsens au ska bilda styrgruppen.

Det handlar i så fall om Lars-Göran Larsson (C), Bo Lindgren (S), Leif Jonsson (FP), Olle Nilsson Sträng (S), Evy Degerman (C), Christina Wall (C), Ann-Renée Forsström (V) och Ingvar Persson (M).

Men Olle Nilsson Sträng betonar att olika slags expertis ska medverka i arbetet.

- Det handlar om att få fram ett underlag som skapar en samsyn kring hur vi utvecklar centrum till en helhet som håller. Styrgruppen får ett ansvar för genomförandet av programarbetet, men många kommer att bli involverade i uppgiften, framhåller han.

I samband med miljö- och byggnämndens möte i mars betonade både nye planarkitekten Bashir Hajo och planingenjör Göran Göransson vikten av att fördjupa analyserna och lägga grunden för en mer en enhetlig planering.

- Helheten måste hålla ihop både gestaltnings- och funktionsmässigt. Och det krävs att också alla aktörer i kommunen arbetar i samma riktning och inte ger olika signaler utåt.

Olle Nilsson Sträng inkluderar också Bollbro-området (gamla SJ-verkstaden) och lokstallarna i utvecklingsarbetet.

- Hur kopplar vi samman de olika delarna? Åt vilket håll ska centrum utvecklas? Det här kommer säkert att leda till många spännande samtal, säger Olle Nilsson Sträng.

Men han ser det inte som ett långsiktigt visionsarbete.

- Nej, vi har framför oss en rad frågor som måste få snabba lösningar. Det gäller exempelvis hur vi utvecklar Stadshustorget, Byråkrattorget, Stadsparken, Colliniparken och Tingshustorget vid Krokanen de närmaste åren.

Olle Nilsson Sträng räknar också in Brotorget – även efter ett galleriabygge – som en viktig del av det offentliga rummet.

- I motsats till många andra kommuner har vi fortfarande en expansion i Bollnäs. Det innebär att vi måste få ännu fler lokaler för handel inom stadskärnans rätt begränsade yta samtidigt som vi skapar ett levande och trivsamt centrum. Och vi måste också fråga oss vilka parkeringslösningar som ska finnas.