Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt nätverk för föräldrar

Föräldrar ska få möjlighet att träffas och prata vardagsproblem, genom ett samarbete mellan tre studieförbund och kommunen.

Annons

Studiecirkeln Familjeverkstan riktar sig till föräldrar med barn i åldrarna 3–12 år. Stödet den nyblivna föräldern får i föräldragruppen ska kunna fortsätta, som en länk i en kedja. I Familjeverkstan kan föräldrar prata om vardagen, hitta stöd bland andra och bygga nätverk.

– Man hör ibland, herregud, föräldrar borde gå valpkurs. Det här är lite som det, det är en möjlighet att lära känna sig själv som förälder. säger Anette Gärdegård, samordnare från Hudiksvalls kommun.

Materialet i kursen är hämtat från Folkhälsoinstitutet. Cirkelledarna har fått utbildning i hur de kan leda samtal om olika teman som: Välja strider, gränser och jämställdhet.

– Det här riktar sig inte till en viss grupp föräldrar, utan till alla, säger Agneta Sundberg, konsulent på Studieförbundet Bilda.

Med en film som underlag kan föräldrarna känna igen sig i andra och kan tipsa varandra.

Kommunen stöttar verksamheten genom att gå in och betala cirkelledarnas lön, vilket gör att kurserna är gratis. Det är tre studieförbund som delar föräldrakurserna mellan sig, ABF, Sensus och Studieförbundet Bilda. Kurserna är tänkt att pågå under hösten med start i september.