Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt Mecka för barnkultur

– När jag flyttade hit märkte jag att det saknades något för barnen. Hockey javisst, friidrott visst och backen såklart. Men jag längtade efter något annat, säger trebarnsmamman Maria Norén.

Nu vill hon att Järvsö veckan före midsommar ska bli ett barnkulturens Mecka.

Bakom barnkultursatsningen står ett antal företag i Järvsö, men idén kommer från den mångsysslande kulturarbetaren Maria Norén som nyligen slagit upp portarna till sitt nystartade företag Kulturkossan.

Dansa, spela teater, odla, skriva, musicera, är bara några av de saker barn och ungdomar ska få ägna sig åt, först under en vecka, sedan under ett helt barnkulturår. De huvudsakliga arenorna blir Stenegård och Järvzoo.

Med sig har hon sina medhjälpare Madeleine Casan, som till vardags jobbar med trädgården på Stenegård och driver företaget Grönskapa, och Marie Olskims-Lust, från teaterprojektet Teater Agatha. Tillsammans står de för många av programpunkterna under barnkulturåret, vars första vecka inleds den 19 juni med "Ordets dag".

För juli, augusti och september är barnkulturårets program redan klart. Det blir allt från besök av Clownen Manne, kvällsvandringar på Järvzoo med konst, spökhistorier eller musik, till workshops och helgkurser för barn. Några exempel: Hiphop och reggae för tjejer 14–19 år, foto för barn och unga, trädgården som ateljé och skära – hugga – tälja.

Märit Andersson, som bland annat driver Stenegårds hälsoprojekt, välkomnar hela satsningen.

– Jag vet att det verkligen är efterlängtat att vi som turistort kan erbjuda även annat än sport, speciellt på vintern. Och att då använda Stenegård som plattform känns självklart.

Och det är inte bara barn från Järvsö som är välkomna.

– Vi vill att barn från hela Hälsingland ska vilja komma hit till Järvsö. För det är ju här den kreativa platsen ska vara! säger Maria Norén.