Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt massförsök där skolelever blir forskare

Även om sommaren är här kan hösten vara högintressant. Det är den för Kjell Bolmgren, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, som nu letar efter tusentals elever från hela landet för att kartlägga höstträdens utveckling.

Förra året gjordes det för första gången. 10 000 elever från 400 skolor samlade in över 12 000 observationer om hur träden i vårt avlånga land förändras över hösten. I år är det så dags igen och nu efterlyser SLU frivilliga unga forskare för ett nytt så kallat massförsök.

– Det blir en helt otrolig täckning, vi skulle aldrig kunna göra detta själva utan hade fått nöja oss med tester i ett växthus, menar Kjell Bolmgren, forskare vid SLU.

Förra året beskrivs som inget annat än en succé och bland annat var andraklassare från Njutångers skola med och samlade in data.

– Barnen tyckte det var jättekul, de fick verkligen känna att trots att man är liten kan man hjälpa till och forska på riktigt, säger Camilla Hult som var den lärare som anmälde skolklassen till projektet.

Forskare har länge vetat att det funnits en sämre kunskap om höstens natur jämfört med vårens, ett faktum som Kjell Bolmgren inte var nöjd med. När han då fick höra talas om att evenemanget Forskarfredag erbjöd en plattform för forskare att testa på medborgarforskning så nappade han. Frivilliga skolklasser i hela landet fick då i uppdrag att rapportera in förändringar i trädens utseende när hösten svepte in.

– I år erbjuder vi ytterligare ett steg i insamlingen av data, nämligen att undersöka träd som står nära gatlyktor för att se om det ljuset påverkar utvecklingen när det annars ska bli mörkare, säger Kjell Bolmgren.