Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt kommunalråd mötte stark kritik

När det nya kommunalrådet skulle väljas under gårdagens kommunfullmäktige möttes detta av hård kritik från MP som menade att oppositionsrådet skulle vara bättre lämpad för posten.

När Socialdemokraterna presenterade sin kandidat till posten stod det mellan partiets ordinarie ledamöter: Stina Michelson, Annelie Wallberg och Leif Persson.

När kommunfullmäktiges valberedning sedan sammanträde föreslog partikolleger Leif Persson (S) som därefter utsågs till paritets kommunalrådskandidat.

László Gönczi (MP) föreslog då oppositionsrådet, Lars Molin (M), som motkandidat till Socialdemokraterna. Han avböjde dock erbjudandet.

Inför måndagens, och årets första, sammanträde med kommunfullmäktige stod Leif Persson (S) således som enda kandidat till posten som kommunens nya kommunalråd.

När fyllnadsvalet togs upp under sammanträdet var Karin Jansson (MP) först upp i talarstolen och riktade stark kritik mot Leif Persson och valberedningen samtidigt som hon framhävde sin besvikelse över att Lasse Molin (M) inte ville ställa upp.

Karin Jansson påminner om den händelse där Leif Persson tilltalade miljöpartisten Ingalill Fahlström med könsord i samband med en utbildning i Orbaden efter valet 2010.

– På internet söker jag på denne man och könsord, då får jag upp en artikel från år 2011. Där står om när den här kandidaten (Leif Persson) under ett upptaktsmöte med kommunstyrelsen blir pressad av en kvinnlig ledamot. Då blir motangreppet först en svordom och sedan ett könsord. Det här är alltså en kandidat, som när han blir pressad av en kvinna, häver ur sig könsord, sa hon om Leif Persson och framhävde samtidigt att hon hellre skulle se Lars Molin som kommunalråd.

– Leif Persson är en lågmäld, lugn person som inte gör så mycket väsen av sig. Vi tror att Lars Molin skulle klara av den här stora rollen som detta innebär och att han skulle vara mycket duktigare på det här.

Även Thomas Wandel (SRD) motsatte sig valet av Leif Persson och yrkade på återremiss, vilket efter en paus avslogs.

Därefter ville Karin Jonsson genomföra en rösträkning för att se stödet för kandidaten. Där avstod 20 ledamöter (inklusive Leif Persson), 18 röstade för honom och två röstade blankt.

Därmed är Leif Persson, under återstoden av mandatperioden, nytt kommunalråd för Ljusdals kommun.