Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt kök på förskolan

Nu är det nya köket på Klossdammens förskola invigt och klart. De första som fick kika på det glänsande köket var de allra minsta, och de tyckte att det blev fint.

I höstas var det dags att riva ut det gamla köket.

– Det var väldigt slitet och gammalt, säger kocken Jenny Gustavsson.

Köket har hängt med sedan 1977, då förskolan var färdigbyggd. En och annan maskin hade bytts ut under årens lopp. Men tungjobbat och svårstädat var det.

På Klossdammens förskola går det över 100 barn. De har inte farit illa på något vis under renoveringen.

– Barnen har fått mat från Norrtullskolans kök, och frukostgröten har fröknarna ute på avdelningarna kokat, säger Jenny Gustavsson.

Lagar du all mat från grunden?

– Nej, det gör jag inte. Mat som köttbullar, pannbiffar och pannkakor är färdiglagad. Men fiskgratänger och köttfärssås med spagetti lagar jag från grunden, liksom såser och andra tillbehör.

Nu finns det ett rejält kylrum. Alla maskiner är nya och man har installerat en fettavskiljare för avloppet. Även ventilationen är ny.

Slutnotan för själva köket landade på 2,6 miljoner kronor.

Nästan allt fick plats i det gamla köket med undantag för diskutrymmet. En avdelning fick offra sitt legorum för den sakens skull.

Invigningen ägde rum under torsdagen.

– Vi var tvungna att passa på innan vi börjar laga mat i köket, för då får inte barnen vara här.

De allra minsta fick komma och titta först. Under stor tystnad tassade de in i köket för att betrakta de nya, blanka maskinerna. Fast roligt blev det när en busig fröken fick i gång diskmaskinen. Några barn började till och med att dansa.

De halvstora barnen ville trycka på alla knappar och vrida på alla vred. Och de största fick gå in i kylrummet.

– Det är kallt som i en glass, sa Erik Gavell, 5 år.

Det är mycket som har ändrats sedan 1977 både när det gäller menyer och krav på hur köken ska se ut.

Och maten är viktig på förskolan, för där har man stora möjligheter att lägga grunden för bra matvanor – som att alltid tvätta händerna innan man äter och att det ska vara lugnt och trivsamt runt matbordet.

Flera förskolor dukar upp lunchbufféer åt barnen.

– Så har vi gjort för de större barnen när vi fick mat från Norrtull, och vi kommer nog att fortsätta med det, säger Marie Sahlberg, Klossdammens förskola.