Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt kapitel i EU:s brottsbekämpning

När kriminella grupperingar ingår i internationella nätverk måste naturligtvis även de som bekämpar brottsligheten samarbeta effektivt med varandra.

Annons

EU:s länder har nu en ny strategi för brottsbekämpning fem år framåt genom Stockholmsprogrammet, som tagits fram under Sveriges ordförandeskap. Därmed börjar ett nytt kapitel i EU:s brottsbekämpande historia.

I Stockholmsprogrammet fördjupas samarbetet mellan polis och åklagare i olika länder mot illegal vapenhandel, narkotikasmuggling och människohandel. Det sker genom att polisbyrån Europol ska användas bättre och med en mer genomtänkt plan för det framtida informationsutbytet. Under Sveriges ordförandeskap har vi även nått en gemensam uppfattning inom EU om skärpta straff mot människohandel. Dessutom har vi på detta område enats om en åtgärdsplan för samarbetet med länder utanför EU. Ofta är det från dessa länder som de som utsätts för människohandel, främst kvinnor och barn, kommer.

I Stockholmsprogrammet betonas också den enskildes rättigheter, integritet och rätt till privatliv. Det förra programmet, som vi nu lämnar bakom oss, hade en slagsida åt brottsbekämpande åtgärder. Det är viktigt att balansen mellan brottsbekämpning och skyddet för den enskilde medborgaren upprätthålls. På flera punkter stärks därför nu enskildas rättsäkerhet. Skyddet för personuppgifter stärks. Den som misstänks för brott i ett annat EU-land ska ha rätt till tolkning och översättning i samband med förhör och rättegång. Därmed nås äntligen framsteg i det arbete för rättssäkerhetsgarantier i brottmål som pågått inom EU sedan år 2004.

Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna vill ha ett tryggare och öppnare Europa där brottsligheten beivras och där enskildas rättssäkerhet värnas. Stockholmsprogrammet ger en tydlig inriktning för det fortsatta arbetet på detta område.

Sveriges nya kommissionär Cecilia Malmström föreslås glädjande få ansvaret för att leda EU:s fortsatta arbete i kampen mot den grova gränsöverskridande brottsligheten och därmed fullfölja viktiga delar av Stockholmsprogrammet.

 

Henrik von Sydow (M)

Johan Linander (C)

Johan Pehrson (FP)

Inger Davidson (KD)

Riksdagsledamöter för alliansen och ledamöter i Justitieutskottet

Mer läsning

Annons