Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt företag startar produktion i Söderhamn

Det nya företaget Hannevind i Söderhamn AB ska tillverka vindkraftverk i Söderhamn.

Redan i mars börjar produktionen.

– Inom en snar framtid hoppas vi det ger arbete åt fem till tio personer, säger Anders Ramstrand, blivande vd.

Bakom satsningen står söderhamnarna Anders Ramstrand, tekniklärare och Helena Torstensson, vd på Processprodukter. De har startat ett nytt företag som ska tillverka och sälja småskaliga vindkraftverk.

Man räknar med en omsättning på två miljoner kronor för första året, som blir något av en inkörningsperiod. Trots att företaget är alldeles färskt har man redan tagit emot beställningar och kanske väntar fler runt hörnet.

– Det har varit en fantastisk efterfrågan. Efter ett mejlutskick till generalagenter och tidigare kunder i julas har jag tagit emot samtal varje dag. Jag hade inte riktigt räknat med det gensvaret, säger Anders Ramstrand.

Vindkraftverken är av en mindre typ som ibland kallas gårdsverk. Men det rör sig inte om något man hänger på husknuten. Samtliga modeller kräver bygglov och de största verken, på 30 kilowatt, gör sitt bästa på 36 meter höga master. Under goda vindförhållanden producerar den modellen 100 000 kilowattimmar.

Målgrupper är lantbrukare, mindre fabriker men också bostadsrättsföreningar och privatpersoner. En investering kan betala sig på 10-15 år beroende på elpriset och vindförhållanden.

Det nya Söderhamnsföretaget ska sköta support, installation och besiktning. Tillverkningen av chassi och master läggs ut på Processprodukter. Vingarna tillverkas för närvarande i Trelleborg.

– Jag skulle vara jätteglad om den tillverkningen skulle kunna flyttas upp till Söderhamn. Det är säkert ett par arbetstillfällen, säger Anders Ramstrand.

För Processprodukter innebär den nya produktion i första hand att man säkrar de arbetstillfällen som finns i dag.

– Sen jobbar vi givetvis på att öka marknaden så att vi kan nyanställa, säger Helena Torstensson.