Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt fall av svininfluensa

Svininfluensans andra våg har nått Gävleborg.

Ett nytt fall har konstaterats i länet.

Samtidigt har färre länsbor än vanligt tagit influensasprutan, trots att svininfluensan gjort att fler uppmanas att vaccinera sig.

Svininfluensans andra våg börjar märkas över Europa. Sedan oktober har 24 personer avlidit i Storbritannien. I Sverige rapporterades tolv nya sjukdomsfall in under vecka 50.

– Fram till tisdag den här veckan hade en person i Gävleborg tvingats söka vård för svininfluensa. Hon fick behandling i ett tidigt skede och mår bra, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Dessutom har ett fall av säsongsinfluensa konstaterats. Signar Mäkitalo tror att fler kommer att drabbas.

Efter förra årets massvaccinering är det den här gången bara speciella riskgrupper som uppmanas att vaccinera sig med årets säsongsvaccin som ska skydda mot både svininfluensan och två andra virus.

Däremot har riskgrupperna utökats jämfört med ett vanligt år. Bland annat uppmanas gravida att skydda sig.

– Det tråkiga är att det fortfarande finns människor som löper risk att bli allvarlig sjuk. I Danmark vårdas just nu två personer med en konstgjord lunga. Det är färre som tagit säsongsvaccinet i länet i år jämfört med för två år sedan, säger Signar Mäkitalo.

Uppståndelsen kring förra årets massvaccinering var stor. Signar Mäkitalo tror att svenska folket drabbats av en viss vaccineringströtthet efter det.

– Att vaccinera sig har inte blivit en naturlig rutin som att prova badbyxorna när det blir dags för badsäsong. Därför kan det bli en sådan reaktion.