Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt chefsavhopp i regionen – hälso- och sjukvårdsdirektören lämnar

På grund av hälsoskäl kliver Kjell Norman av posten som hälso- och sjukvårdsdirektör inom Region Gävleborg.– Jag skulle gärna arbeta vidare men jag orkar helt enkelt inte, jag håller på att slut, säger Kjell Norman.

– Jag bestämde mig nu i helgen för att sluta. Jag känner att det inte går längre. Jag måste lyssna på kroppen, säger Kjell Norman.

Han berättar att han den senaste tiden inte mått bra. Han har inte kunnat sova på nätterna och varit konstant trött. Han har dessutom återigen fått problem med hjärtat.

– Jag håller på att ta slut helt enkelt, säger han.

Kjell Norman, som nu är sjukskriven, säger att han trivts med jobbet och att han helst hade fortsatt.

– Det är ett fruktansvärt kul jobb. Men man kan inte göra det på halvfart. Man måste vara fullt på hela tiden. Nu känner jag att jag inte orkar vara så på som jag måste och då är det lika bra att jag kliver av och lämnar plats åt någon annan, säger han.

Kjell Norman har haft flera tunga frågor att hantera de senaste månaderna. Ambulanskrisen och debatten kring regionens resor till San Francisco är två exempel.

– Det här är ett tufft jobb. Det är en stor mängd komplexa frågor som måste avhandlas samtidigt. Jag har gjort det så bra jag kunnat.

Han betonar att han tagit beslutet om att hoppa av helt på egen hand. Att hans överordnade, regiondirektör Svante Lönnbark, skulle haft ett finger med i spelet förnekar han.– Han och jag har haft ett jättebra samarbete. Han är en fruktansvärt bra chef. Han ställer stora krav men det är något jag uppskattat.

Förra veckan klev chefen för lednings- och verksamhetsstöd, Kenth Larsson, av sitt uppdrag efter problem med hälsan.

Läs även: Kenth Larsson byter arbetsuppgifter – stannar kvar inom Region Gävleborg

Kjell Norman har arbetat inom sjukvården i Gävleborg i närmare 30 år. Sedan tre år tillbaka har han varit högst ansvarig för sjukvården i länet i rollen som hälso- och sjukvårdsdirektör.

– Vi har arbetet länge tillsammans och det är en stor förlust för Region Gävleborg att Kjell Norman av hälsoskäl inte orkar fortsätta arbeta som hälso- och sjukvårdsdirektör. Han står för en vilja att skapa en modern sjukvård med starkt fokus på patientens behov och upplevelse, säger regiondirektör Svante Lönnbark.

Läs också: Regiondirektörernas USA-resor som alla pratar om – kostat 5,3 miljoner hittills

Enligt honom ska den senaste tidens kontroverser angående Region Gävleborgs flitiga resande till San Francisco inte ha spelat någon roll i Kjell Normans beslut.

– Nej, det är inte min bedömning. Kjell har haft problem med hjärtat redan för fyra fem år sedan. Men han piggade på sig och kunde fortsätta arbeta. Nu verkar det ha smugit sig på igen, vilket gör att han inte orkar. Det här är rätt tuffa och slitsamma jobb.

Lämnar han Regionen helt?

– Vi har inte pratat om framtiden på det sättet. Just nu är han sjukskriven. Han måste ta hand om sin hälsa.

Läs mer: Regionens USA-bluff: Regeringssatsning gav bättre cancervård – inte San Francisco

Svante Lönnbark går tillfälligt in som ansvarig för hälso- och sjukvården. Enligt honom är det en kortsiktig lösning som inte ska gälla mer än några dagar.

– Det handlar om en väldigt kort tid innan vi hittar någon som kan ta över arbetsuppgifterna.