Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt bud från MP:s valberedning: Kände inte till att Yasri Khan vägrar ta kvinnor i hand

Det har varit turbulent kring Miljöpartiet i veckan. Joakim Larsson, ursprungligen från Tallåsen, är valberedningens ordförande och han berättar nu att de inte kände till att Yasri Khan vägrar ta kvinnor i hand förrän efter att de föreslagit honom till partistyrelsen.

Miljöpartiet har den senaste veckan varit i blåsväder på flera håll. Den gröna bostadsministern Mehmet Kaplan avgick i måndags, efter en växande förtroendekris i samband med avslöjandet kring hans deltagande i en middag där även högerextrema deltog.

Två dagar senare stod det klart att partikollegan Yasri Khan, en av kandidaterna till partistyrelsen, meddelade att han drar tillbaka sin kanditatur och sina uppdrag i partiet. Det var efter en intervju med TV4, då han vägrade ta den kvinnliga reportern i hand, som kritiken växte mot honom, både extern och internt.

Läs också: Tallåsenbon Joakim Larsson får politiskt toppuppdrag

I partiets riksvalberedning, som föreslog Khan till kandidat till partistyrelsen, sitter Joakim Larsson, ursprungligen från Tallåsen.

– Det är uppenbart att valberedningen har fått backning på sitt förslag till kongressen och inte känt in partiet tillräckligt bra. Efter de starka reaktionera från partiet på hans val av hälsning har det blivit tydligt att det är något som partiet inte står bakom, säger Joakim Larsson, ordförande för Miljöpartiets valberedning.

Partiets riksvalberedning kände till att den tilltänkte partistyrelseledamoten Yasri Khan vägrade att skaka hand med kvinnor. Ändå agerade ingen förrän nyheten briserade med full kraft på onsdagen.

Tidigare har valberedningen sagt att de kände till Khans principer när de nominerade honom till partistyrelsen, men för Ljusdals-Posten berättar Joakim Larsson att så inte var fallet.

Läs också: "Miljöpartiets helvetesvecka visar på partiets brister – Hur länge står Löfven ut?"

– Vi i valberedningen hade inte uppmärksammat det förrän efter att vi la vårt förslag till partistyrelsen. Men därefter fick vi reda på det, och det var innan allt som har hänt i veckan. Han har varit aktiv i partiet länge och det har varit känt inom partiet, säger Joakim Larsson.

När fick valberedningen reda på Khans princip att inte ta kvinnor i hand?

– Innan det som utspelade sig i veckan. Han har varit aktiv i partiet länge och det har varit känt inom partiet. Vi i valberedningen hade däremot inte uppmärksammat det förrän efter att vi la vårt förslag till partistyrelsen. Men därefter fick vi reda på det, säger Joakim Larsson.

Hur resonerade ni från valberedningens sida när ni ändå tyckte att han var en lämplig kandidat?

– Vi motiverar ju alltid våra förslag, men den interna processen uttalar vi oss inte om. Vi hade redan lagt våra förslag när vi fick reda på detta om Yasri Khan, så det ingick inte i valberedningens diskussion när han utsågs till kandidat, säger Joakim Larsson.

Läs också: Uteblivet handslag fällde politiker

Säger det något om hans jämställdhet, att han inte skakar hand med kvinnor?

– Det är tydligt att många i partiet såg det som extremt problematiskt. Det märktes inte minst på den stora mängd människor som hörde av sig till valberedningen, allt från tunga företrädare i partiet till gräsrötter.

Vad tänker du om de senaste dagarnas blåsväder som miljöpartiet hamnat i?

– Det har inte varit den bästa veckan för Miljöpartiet kan man lugnt säga. Det har varit väldigt intensivt och jobbigt. Vi har en del att jobba på utifrån detta.

Var det rätt att Mehmet Kaplan avgick som bostadsminister?

– Jag har all respekt för Mehmets förlaring till varför han ville kliva åt sidan. Jag förstår att han kom fram till att det är svårt att verka som bostadsminister och i regeringen utifrån den bild som målats upp av honom, säger Joakim Larsson.

Vid Miljöpartiets kongress om några veckor avgår Joakim Larsson som ordförande för valberedningen. Han kommer då att ägna sig åt sina övriga uppdrag i partiet, som ordförande för regionfullmäktige i Västra Götaland och ledamot av EU:s regionkommitté.