Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt besked om Kurirens chefredaktör – hon tar över i stället: ”Har vuxit upp med Kuriren”

Nu kommer nya bud om Söderhamns-Kurirens nya chefredaktör. Mathilda Svensson återvänder till sin barndomstidning och nu som chefredaktör.
– Det ska bli väldigt roligt, säger hon.

Läs också: Klart vem som blir chefredaktör för Hudiksvalls Tidning: ”Behovet av lokal journalistik är enormt”

Bonnier News Local har dragit upp nya riktlinjer för de fyra dagstidningarna Ljusnan, Söderhamns-Kuriren, Ljusdals-Posten och Hudiksvalls Tidning. Alla får varsin chefredaktör och innehållet ska bli ännu mer lokalt.

Nyligen presenterades Mattias Guander som ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Kuriren. Men nu har planerna ändrats och han kommer istället bli chefredaktör för Hudiksvalls Tidning.

– När Anders Ingvarsson tackade nej till erbjudandet om att bli chefredaktör för HT var Guander, som utsetts till tillförordnad chefredaktör för tidningen, en given kandidat till det ordinarie uppdraget, eftersom han känner såväl HT-redaktionen som Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner väl efter sin tid som nyhetschef där, säger Carl-Johan Bergman som är biträdande affärschef på Bonnier News Local.

Mathilda Svensson kommer i stället ta plats på Kurirens redaktion som chefredaktör och ansvarig utgivare. 30-åriga Mathilda Svensson är uppvuxen i Norrala och bor nu i Söderhamn med sin sambo och deras barn.

Efter journalistutbildningen i Göteborg har hon bland annat varit redaktör för ett gratismagasin och jobbat på tidningsredaktionerna i Hälsingland, bland annat på Hudiksvalls Tidning och Söderhamns-Kuriren. De senaste tre åren har hon varit reporter på Ljusnan i Bollnäs.

– Jag har alltid trivts jättebra i Hälsingland på alla redaktioner där jag jobbat. Man är väl lite hemmakär, säger Mathilda Svensson om valet att flytta hem till Hälsingland igen efter utbildningen.

Varför blev du journalist?

– För att det är viktigt och intressant att få förmedla nyhetshändelser. Till exempel politik tycker jag är väldigt spännande. Sen har jag vuxit upp med Kuriren, det var den tidningen jag läste när jag var liten. Kuriren betyder mycket för mig, det var också den som gjorde att jag fick upp ögonen för det här. Så jag var jätteglad att få komma och jobba på Kuriren när jag var färdigutbildad och ännu roligare nu när jag får bli chefredaktör.

Mathilda Svensson ser fram emot att kliva på det nya jobbet efter sommaren.

– Jag är jätte, jätteglad att jag fick tjänsten. Det känns stort.

Varför ville du ha jobbet?

– Jag tror det är ett roligt jobb. Jag tror det är det roligaste jobbet man kan ha utan att jag har haft det. Det ska bli roligt att få utveckla journalistiken ännu mer och få jobba med redaktionen då jag tycker att Kuriren har en toppenredaktion. Sedan ser jag fram emot att ha kontakt med läsarna, förhoppningen är att ännu fler ska läsa Kuriren, säger Mathilda Svensson.

Carl-Johan Bergman är nöjd med den nya rekryteringen.

– Skälet till att Mathilda Svensson erbjudits chefredaktörskapet för Söderhamns-Kuriren är dels henne brinnande intresse för lokaljournalistiken, dels för hennes insikter kring vad vi måste göra i prenumerationsaffären för att lyckas framåt, säger han.

Med en chefredaktör per tidning ser Mathilda Svensson att redaktionerna kommer få ett större lokalt fokus.

– Man kan vara mer närvarande. Jag får fokusera 100 procent på Söderhamn och det tror jag kommer bli väldigt bra.

Hur kommer Kurirens läsare märka av förändringen?

– Det blir mer lokalt framförallt. Helahälsingland.se kommer vi ju fortsatt ha gemensamt, men i tidningen blir det mer om Söderhamn, säger Mathilda Svensson.