Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt avslöjande: Grov sexism inom Soldiers of Odin Gävleborg

Medborgargardet Soldiers of Odin påstår att de med sina patrulleringar vill skydda kvinnor och göra staden säkrare för alla. I slutna chattar är dock medlemmar från Gävleborgsgruppen grovt rasistiska och sexistiska.
Det visar Aftonbladets fortsatta granskning.

Två reportrar från Aftonbladet har gått under cover och varit med på Soldiers of Odins möten och patrulleringar i bland annat Sandviken och Gävle. I dag publicerar tidningen material från gruppens slutna chatt där flera medlemmar från Gävleborg är aktiva.

Bland annat har en supporter från Gävle lagt upp en bild med en kvinna som är dränkt med sperma i ansiktet, och texten: ”När han sa att han ville att jag skulle träffa hans barn ansikte mot ansikte”.

Läs även: Polisen kritisk till planerade medborgargardet i Hudiksvall: ”Blir snarare provokativt"

Efter att en kvinnlig reporter från Sveriges Radio Gävleborg hört av sig för att fråga om hon får följa gruppen en kväll på stan diskuterar de hennes utseende och att hon kanske kan få en intervju genom "tjänster och gentjänster". När det sedan blir klart att hon kommer gå efter medborgargardet när de patrullerar, uppmanar en ledare: ”Tänk på vårdat språk och vad ni kläcker ur er. Alltså inte som i chatten :)”

Även rasismen inom grupp blir tydlig genom Aftonbladets granskning. Bland annat frågar en person från Gävleborg den nationella ledaren Mikael Johansson vad skillnaden är mellan en olycka och en katastrof. Svaret är: "Olycka är när en båt full med somalier sjunker. Katastrof är om fanskapen kan simma”. Mikael Johansson verkar uppskatta vitsen: ”Hahahahahahahahahaaah, usch så får man inte skämta”.

Det som också är tydligt i Aftonbladets material är att medlemmarna ofta är utsatta själva, de är inga makthavare. De är lastbilschaufförer, vårdbiträden och flera arbetslösa eller sjukskrivna. "När man kommer närmare människor så blir ingenting helt svart eller vitt. Vi ser samtidigt en längtan efter tillhörighet och ett sammanhang", skriver Aftonbladets reportrar Lisa Röstlund och Erik Wiman.

Ledare: Stanna hemma, Soldiers of Odin

Insändare: ”Soldiers of Odin, vi vill inte ha er på våra gator”