Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt asylboende avvecklas

I vintras öppnades ett nytt asylboende i Vannsätter.
Nu säger Migrationsverket nej till ett förnyat avtal vilket kan beröra 74 asylsökande och tre anställda.
Orsaken är att företaget inte lever upp till kraven.

Det var förra hösten som företaget ACM Real Estate fick ett första klartecken från Migrationsverket om att öppna ett asylboende i Vannsätter.

Totalt hade de tillgång till fem fastigheter och plats för 90 personer och platserna var de billigaste bland anbudsgivarna.

Nu säger Migrationsverket att anläggningen inte följer deras "skall-krav" och har strukit deras nya anbud från rangordningen.

Vad bristerna består i framgår inte, men de tänker inte teckna något nytt avtal efter att det nuvarande löper ut den 15 september.

Det innebär att flertalet av de 74 som bor där i dagsläget kommer att få flytta till andra boenden omgående.

– De kommer att flyttas allteftersom beslut fattas i deras ärenden, skriver handläggaren Nina Törling i beslutsunderlaget.

Hon skriver också att när beläggningen sjunker under garantinivån på 35 personer avser Migrationsverket att fatta beslut om att boendet ska tömmas och avvecklas helt.

När tidningen besöker asylboendet har en i personalen nåtts av informationen bara någon minut innan och frågetecknen är många.

– Vi visste ingenting. Det här kom som en chock, säger Åsa Melin som varit anställd i tre veckor.

Hennes arbetskamrat Anait Bagolasaryan ser lika frågande ut.

– Det kan inte vara sant, vart ska alla ta vägen? Här trivs folk och gemenskapen är jättebra, säger hon.

Med hänsyn till den oro som kan skapas bland de asylsökande vill de själv informera dem först innan tidningen pratar med dem.

– Vi vet ju inte ens orsaken och det är människor det handlar om. Varför gör de så här, boendet fungerar ju bra, säger Åsa Melin.

Mikael Isaksson som driver företaget ACM AB är en av tre delägare i asylboendet. Han har inte gått att nå via telefonen, men skriver i ett mejl att han tänker återkomma med kommentarer när han fått klart för sig på vilka grunder Migrationsverkets boendeenhet i Norrköping fattat sitt beslut.

Lars Ulander är chef för Migrationsverket i Söderhamn. Enligt honom handlar skall-kraven om bland annat rumsstorlek och brandsäkerhet och att det kan ha funnits brister där.

– Eftersom jag fortfarande har semester vet jag inga fler detaljer. Men det här handlar om en successiv avveckling och under den tiden kan det hinna bli en ny upphandling där samma aktörer kommer tillbaka. Så det kan lätt bli lite snurrigt, säger han.

Att det blir svårt att hitta några nya platser i Söderhamns kommun står redan klart. Av de cirka 150 personer som berörs när Fyrkanten i Ljusne rivs är det inte många som blir kvar. Och nu handlar det om ytterligare 74 personer som Migrationsverket ska hitta nya boenden åt.

– Det är inte lätt när det fattas beslut om avvecklingar samtidigt som vi har brist på platser. Men vi får fortsätta bearbeta olika hyresvärdar. Samtidigt har vi ingen skyldighet att placera asylsökande i just Söderhamn, säger Lars Ulander.

Uppdatering:

Juristen efter beskedet om Vannsätter: "Migrationsverket har fel!"

...

Läs även:

Färdigt för inflyttning

Klart med asylboende i Vansätter