Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytorp till salu – utan krav på skola

Naturbruksgymnasiet Nytorp i Arbrå ska säljas på anbud – utan krav på att köparen ska fortsätta driva skola där.
Det beslutade kommunfullmäktige på måndagskvällen med 23 röster mot 19.

De flesta i fullmäktige är överens om att Bollnäs kommun inte har råd att fortsätta driva naturbruksutbildningen på Nytorp vidare i egen regi – eftersom elevunderlaget minskar och verksamheten visar underskott.

Oenigheten gäller den fortsatta utbildningsverksamheten på Nytorp – där majoriteten (S, FP, V, SVP och MP) inte vill kräva att den som köper fastigheten också ska ha ambitionen att driva skolan vidare.

Beslutet utesluter dock inte att den som köper Nytorp driver skolan vidare, påpekade bland andra Peter Nordebo (FP).

- Men det öppnar också för andra näringsidkare – och det är nog ingen som köper Nytorp för att ha det som privat sommarstuga.

Kommunfullmäktiges beslut innebär att Nytorpsfastigheten – med undantag av skogen, en del av åkermarken, det nya ridhuset, stallet, hästgården Sundins och en villa på Trädgårdsvägen – nu lämnas ut till försäljning med prisidén 8 miljoner kronor.

Oavsett vem som köper Nytorp, så har kommunen ett ansvar för att de elever som redan har börjat på skolan också får fullfölja sin utbildning.