Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytorp måste räddas

Det är helt oacceptabelt att naturbruksgymnasiet Nytorp i Arbrå nu hotas av nedläggning.

Vi mjölkbönder i Hälsingland anser att Bollnäs kommun och dess ledande politiker bör fatta beslut om att skolan även i framtiden utbildar framtidens bönder och deras anställda. Att genomdriva en villkorslös försäljning av Nytorps egendom utan att säkerställa skolaktiviteters fortgång är inget annat än ansvarslöst.

Vi anser att Bollnäs kommun, som tog över utbildningen vid Nytorp från landstinget 2004, har ett särskilt ansvar att säkerställa den långsiktiga driften av skolan. Om detta ska göras i egen regi eller genom alternativ driftsform bör i stället vara huvudfokus i debatten.

Mjölproduktion är ryggraden i Hälsinglands lantbruk och Nytorp är den skola som under årtionden framgångsrikt utbildat mjölkproducenter och deras anställda. Skolans höga kvalité och effektivitet är något som tydligt framgår i den ESO-rapport som finansdepartementet gav ut 2001. I rapporten, där man granskade samtliga svenska gymnasieskolor avseende vilka resultat som uppnåtts under ett antal år kom Nytorp på sjunde plats av totalt 382 gymnasieskolor. Om Bollnäs kommun misslyckats med att förvalta denna höga nivå av utbildning och ser de negativa bieffekterna får detta inte vara ett skäl till avveckling av skolan. I stället bör en tydlig nysatsning initieras för att åter igen göra Nytorp till ett förstahandsval för lantbrukselever och därmed säkerställa en för skolan god ekonomi.

Vi anser alltså att en nysatsning på Nytorp är nödvändig för en fortsatt levande landsbygd med betande kor och lokalproducerade livsmedel i Hälsingland. Något som dessutom är till stor nytta för regionens konsumenter och miljö.

För mjölkbönderna i Hälsingland, Anders Norén, Alfta, Mats Hägglund, Njutånger, Olle Jonsson, Krusänga

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel