Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytorp – en kommunal soppa

Turerna kring naturbruksgymnasiet Nytorp börjar alltmer likna en kommunal soppa.

Nu säger den tillförordnade gymnasiechefen Inga Larsson att det var fel att först fatta ett beslut om att lägga ner köket och därefter ge rektor i uppdrag att utreda konsekvenserna.

På tisdagen mötte hon eleverna.

Vilka beslut är det som gäller bekräftande naturbruksgymnasiet egentligen?

Den frågan är det många som ställer sig i dag.

Först fattar kommunfullmäktige ett beslut om att lägga ut hela anläggningen på anbud utan att ställa krav på skolverksamhet. Kort därefter tar kommunstyrelsen beslutet att avveckla skolans kök för att spara 400 000 kronor.

Någon konsekvensanalys görs däremot inte – den uppgiften får rektor Pär Höglund i efterhand.

På tisdagen, när den tillförordnade gymnasiechefen Inga Larsson träffade eleverna, förklarade hon att hon haft ett samtal med kommunens högsta tjänstemän och att de kommit fram till att konsekvensanalysen skulle ha genomförts innan och legat till grund för politikernas beslut.

Vad som gick fel vet hon inte – inte hur situationen kan rättas till heller. Men beslutet kan överklagas av de fackliga organisationerna.

- Det är min uppgift att reda ut hur kostsituationen ska se ut på skolan framöver, och då handlar det inte om eget tyckande. Som tjänsteman är man skyldig att vara objektiv, precis som lärarna också måste vara, sa Inga Larsson med en antydan av irritation i rösten.

Hon sa sig även vara förvånad över att hela skolan fanns på plats och att informationen bevakades av media. Hon hade ju kommit dit för att prata med årskurs 2 som hon blivit inbjuden av.

Något som fick många, inte minst lärarna, att reagera:

- Här på Nytorp är vi demokratiska och självklart är det här en fråga som berör oss alla. Det jag inte kan förstå är varför kommunen väljer att avveckla skolan istället för att använda sig av intäkterna från skogen som ni fick med er vid övertagandet. Den är värd över 20 miljoner numera, menade läraren Karin Jonsson.

Andra höll med och ansåg att det hade varit bättre att sälja en traktor eller sagt upp någon i personalen än att lägga ner köket, skolans nav.

Ett flertal elever gav sig också in i debatten och ställde kritiska frågor. Som varför Inga Larsson kom ensam, utan förvaltningschefen Inga Malm eller någon av politikerna.

Faktum var att Inga Malm fanns på skolan, hon hade tagit rektor Pär Höglund åt sidan för att diskutera enskilt med honom.

- Först går ni ut med att skolan kan komma att läggas ner i samband med gymnasieansökningarna. Sedan tas det ett beslut om att lägga ner köket. Fatta att oron är stor bland oss elever just nu. Det är skitsvårt att koncentrera sig på skolarbetet, konstaterade Robin Högblom som går tredje året på skolan.

Jo, visst förstod Inga Larsson och lovade att kommunens kostverksamhet skulle göra allt för att tillgodose elevernas behov. För de ska ju få gå ut utbildningen på Nytorp.

Hon lovade också att framföra alla synpunkter som kommit fram under mötet till politiker och andra tjänstemän.

Trots löftet är det många som inte vågar tro någonting alls just nu.