Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytimrat getstall återställer Näsvall

Ljuden av yxhugg blandas med svetslågans sken i en verkstadslokal i Kläppa, Ljusdal. Där pågår bygget av ett nytt getstall, som så småningom ska byggas upp på Backgårds-Olles vall Näsvall.

Annons

Backgårds-Olle lämnade efter sig ett stort skogsinnehav och en vall när han avled på 1970-talet. Enligt testamentet skulle avkastningen från skogen användas för välgörande ändamål till behövande inom före detta Ljusdals landskommun.

Till en början förvaltades tillgångarna av en stiftelse, men sedan början av 1990-talet sköts förvaltningen av Olof Erikssons i Rångstra minnesfond. Värdet av det testamenterade uppgår till mycket stora belopp. På senare år har fonden kunnat förmedla ansenliga bidrag till bönders kalkning av jordbruksmark, till Folkets hus-föreningar och det lokala fiskevårdsområdet.

– Vi ger årligen bidrag med omkring 150 000 kronor, säger Klas Eliasson, som är ledamot i fondstyrelsen.

Fonden förvaltar också Näsvall, en fäbodvall som ligger drygt en mil nordväst om Ljusdal. Vallen har under flera år använts av Ljusdalsbygdens museum och Julias i Ljusdal för bland annat undervisning.

Fondstyrelsen har på senare år ägnat stora resurser åt att restaurera byggnaderna på vallen. Men en byggnad, getstallet, har fått vänta till nu, mycket beroende på de villkor som omgärdar kulturbyggnaden.

– För att restaurera den skulle vi återanvända 50 procent av ursprungsbyggnaden. Men virket var så dåligt att det inte ens hade gått att återanvända tio procent, säger Klas Eliasson.

Nu har fonden fått klartecken för att restaurera getstallet och då bygger man helt nytt, en exakt kopia av den gamla byggnaden.

I en verkstadslokal i Kläppa har under tre veckor arbetet pågått med att bila timmerstockarna och bygga upp getstallet varv för varv. Två man från byggfirman Öhman, Leif Persson och Patrik Andersson, har hanterat yxorna och format stockarna för att passa in över och emot varandra i de nio stockvarven.

Virket har man hämtat från Dalarna. Kvistrent och med rejält kärnvirke i stockarna kommer det nya getstallet att stå emot väder och vind under lång tid. Det ursprungliga getstallet tror man uppfördes någon gång under 1700-talet och det nya ska ha minst lika lång livslängd.

Getstallet, som har en yta på omkring 30 kvadratmeter, kommer senare att plockas ned i verkstaden, fraktas till Näsvall, där man räknar med att i maj kunna montera det på plats. Då ska också taket i pannplåt finnas på plats.

Totalt har fonden satsat omkring 500 000 kronor på att renovera byggnaderna på Näsvall.