Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytänd Malin Ström satsar mot toppen igen – och nya SM-medaljer: "Det här är sista rycket för mig"

Malin Ström var talangen som blommade ut till en av Sveriges bästa sprinters. Men när motivationen försvann så fick karriären stå åt sidan för annat.
Nu är 29-åringen från Arbrå på väg tillbaka – med SM-medaljer i sikte.

Tidigt 2000-tal. Malin Ström är en av flera lovande adapter i Bollnäs FIK. Karriären tog fart med flera SM-medaljer på 100- och 200 meter, deltagande i Finnkampen och distriktsrekord på favoritdistanserna.

Men någon gång i 24-årsåldern hade Malin Ström fått nog av att leva som en elitidrottare. Inför säsongen 2011 lade Hälsinglands bästa sprinter av, motivationen fanns inte där och irriterande småskador gjorde beslutet att sluta lite enklare.

– Jag vet inte... jag hade väl fått nog. Det blev lite skador och motivationen att åka på träning försvann. Jag är så att det är 100 procent eller noll som gäller, säger Malin Ström.

Efter tre år på sofflocket föddes sonen Elton, och i samband med mammaledigheten vaknade plötsligt den där glöden hon gömt undan.

– Jag skulle inte börja tävla igen, jag ville mest börja träna igen för att komma i form efter graviditeten. Men sen är det ju som sagt så att det måste vara 100 procent, så jag tänkte att en tävling kan jag göra, som DM, säger Malin, som under vintern 2014-2015 började öka träningsdosen.

Och det blev mer än ett DM. Tiderna hon gjorde under våren höll förvånande hög klass efter så lång frånvaro. SM avgjordes i Söderhamn under sommaren och Malin Ström gav det chansen. Det gav en plats i finalen på 100 meter. Men för Malin blev det bara 85 meter.

– Jag drog baksidan och fick vila 11 veckor och kunde väl inte börja träna riktigt förrän runt nyår. Men efter det har jag kört hårt, det blir minst fem pass i veckan. Det funkar bra eftersom jag kan köra vissa träningar hemma i Arbrå, säger Malin Ström, som trots att det behövs en del pussel i vardagen för att få ihop det, trivs bättre nu med sin satsning än vad hon gjorde innan sitt uppehåll.

– Man har ett annat liv vid sidan av nu, det passar mig nog inte så bra att ha det som jag hade innan då det bara var friidrott. Nu känner jag att jag bara kan vara Malin och fokusera på mig själv på träningarna, sen tio minuter efter träning är jag hemma med Elton. Det blir roligare när man kan släppa friidrotten mellan träningar och tävlingar.

– Men jag har ju ett samvete mot sonen, så det får inte bli för mycket. Sen spelar ju min sambo (Daniel Öhlander, mittback i Bollnäs GIF) fotboll som tar sin tid. Så vi möts i dörren.

Säsongen inleds med klassiska SAYO-spelen i Sollentuna den här helgen och fortsätter sedan med tävlingar på de erkänt snabba banorna i Skara.

– Vi får se i helgen hur bra jag är, vi var på läger i Italien för ett tag sedan och formen känns som om den är på väg. Men tävlingarna nu är mest för att se var jag står, jag är ju inte i toppform än.

Planen för hennes satsning är till en början begränsad fram till hösten 2017. Målbilden är hög. Men realistisk om man får tro Malin Ström, som på kort tid närmar sig de tider hon gjorde innan uppehållet – under 12 sekunder på 100 meter och låga 24 sekunder på 200 meter.

– Det här är sista rycket för mig så jag får ett bra avslut. Det är inte många i min ålder som håller på, vi är väl fem stycken kanske. Annars är det inte många som är födda på 80-talet. I början var det jobbigt att möta såna som är födda 00. Men jag känner mig mentalt och fysiskt starkare än när jag höll på tidigare, säger Malin Ström.

– Jag vill vara på samma nivå jag var på innan jag lade av. Då blir det pallplats på ett SM. Men det är tiderna jag gjorde innan som jag vill ner på. SM är ett stort mål, och att ta tillbaka mitt distriktsrekord på 100 meter som jag blivit av med.

Till SAYO-spelen och Skara åker även två andra Bollnäshopp. Joel Groth jagar en kvalgräns för att få delta i EM på 400 meter – och unga (18 år) talangen Nicki Sjöberg ska konkurrera med Malin Ström om finalplatser i sprintgrenarna.

– Nicki är där jag var som ung, det är som om damcirkeln i klubben sluts nu med mig och henne.