Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nysydd päll i Ilsbo kyrka

Efter ett drygt år är Ilsbopällen färdigsydd.

Tygstycket invigs på söndag och ska användas vid gudstjänster.

– Det är jätteroligt och jag är nöjd, säger sömmerskan Ingrid Östergård.

Redan 1824 hittades ett trasigt tygstycke bakom kyrkans predikstol. Med fyndet som inspiration har församlingen sedan flera år, varav drygt ett års sömnad, arbetat för att skapa en egen tolkning av pällen. Utseendemässigt påminner den om ett lapptäcke med tolv ullrutor.

– Alla rutor har varit en utmaning och jag har fått mersmak av det här. I början trodde jag inte att jag skulle klara av det, men arbetet har varit lite som en drog. Det har varit ett lämpligt material att arbeta med och rutorna har inte varit så stora, säger Ingrid Östergård.

Den speciella tekniken som har använts heter intarsiabroderi och användes under medeltiden. Den innebär att man klipper ut två identiska figurer ur två olikfärgade rutor. Sedan byter man plats på figurerna och får därmed olika bakgrund. Skarvarna har i Ilsbopällen överlappats av vita linneremsor. I hela landet finns bara ett tiotal intarsiabroderier från medeltiden bevarade.