Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nystart i Norrland

Att studera på högskola eller inte, är frågan som plågar alla studenter. För Caroline Tåneland har svaret alltid varit självklart. Hon ville studera vidare – oavsett avstånd. Nu har hon bott i Umeå i två månader.

Annons

Solen letar sig sakta genom rummet på Morkullevägen i Umeå. Söderhamn fortsätter tappa invånare. Caroline Tåneland, 19 år, är en av dem. Hon flyttade i början av september 42 mil norrut för studiernas skull, efter att ha tagit studenten i somras. Caroline läser Politices kandidatprogram på Umeå Universitet och har siktet inställt på FN.

Ljuset når hennes ansikte och hon tittar snabbt ner i bordet. Caroline berättar hur hon brinner för miljö- och människorättsfrågor, och hur hon hoppas ha hela världen som sin arbetsplats. Hon skiner upp.

– Det är min dröm, berättar Caroline och ler blygsamt. Jag vill jobba som diplomat.

Att studera vidare på universitet efter gymnasiet har alltid varit en självklarhet för henne, precis som ambitionen att flytta från Söderhamn. Hon säger att hon kanske hade tyckt annorlunda om man satsade på ungdomarna på ett annat sätt i Söderhamn. Att också satsa mer på de praktiska yrkesinriktade linjerna på gymnasiet tycker Caroline vore en bra idé:

– Det är ju i stort sett bara de som går linjer som bygg som har möjlighet till jobb sedan.

Hon tycker att alla som har chansen borde flytta och prova på studentlivet på högskola. För Caroline har flytten inneburit en total nystart, och hon kan äntligen utvecklas på egen hand utan att behöva anpassa sig efter andra. Hon tycker att alla ungdomar borde följa sina drömmar, och våga lämna boet för att nå dit.

– På det sättet är det bra att komma bort från Söderhamn, man får en annan frihet, säger hon.

Hon ler. Caroline drömmer om att förändra världen, och att plugga vidare på högskola är för henne en viktig milstolpe. Dels på grund av att hon nu bara läser kurser hon vill läsa, och för att hon har större inflytande på universitetet. Att Caroline trivs i Umeå är tydligt. Hon har aldrig riktigt känt att det har funnits något i Söderhamn för henne. När Caroline beskriver sig själv pratar hon om någon som söker nya vägar och äventyr, och dem har hon hittat i Umeå. Hon förklarar att hon kan växa på en högre nivå där.

– Att läsa på universitet är helt enkelt det roligaste som finns!