Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nystart för "logen"

Efter en period av vankelmod och tunga beslut har föreningen Olof Bergströms minne tagit definitivt avsked av sin epok i Furuberg. Flytten till Lennsjö nu är en gång för alla genomförd, och befästes på lördagen genom en nyinvigning av platsen som en gång var Olof Bergströms hem.

Annons

I och med flytten till Lennsjö saknar föreningen också det som en gång var ett bärande element för de många nykterhetslogerna, nämligen en samlingslokal, ett hus. Fastigheten i Furuberg blev till sist för betungande, och man såg sig ingen utväg att kunna behålla huset.

Det blev sålt och inventarier och dokument magasinerades, samtidigt som föreningsmedlemmarna flyttade sina bopålar till Lennsjö och ut i det fria. Resterna av huset som hörde till den platsen är överväxt av grönska, och minnesstenen som restes för länge sedan berättar kortfattat men beständigt om den svenska nykterhetsrörelsens grundare.

Beständig och uthållig är för övrigt föreningen också, en av få som har överlevt i ett samhälle där nykterhetstanken i mångt och mycket har förlorat fotfästet. En gång fanns en nykterhetsloge i var och varannan by, och bidrog till folkbildning, gemenskap och demokratiutveckling, påpekar föreningens ordförande Marianne Ekblom:

– Nykterhetsrörelsen betonade människornas lika värde. Man kunde sitta med i en styrelse fast man var kvinna, man kunde sitta med fast man inte hade någon egendom. IOGT införde en manual där man kunde följa precis hur ett möte gick till, och man lärde sig hur den demokratiska organisationen fungerar. Man köpte in böcker till bibliotek, och anordnade studiecirklar. Nykterhetsrörelsen hade stor betydelse för folkbildningen, säger hon.

Konsten att överleva är konsten att anpassa sig och arbeta i sin nutid, men förankrad i sin historia. Olof Bergströms minne har, tillsammans med Lännsjögruppen, avverkat ett omfattande dokumentationsprojekt omkring bygdens historia, nykterhetsrörelsen, de religiösa och sociala omständigheterna. Lokalen i Furuberg har gett tak över huvudet under årens forskning.

– Men nu har vi kommit till punkt med det, och vi ska ha vår utomhusutställning i Lennsjö, säger Marianne Ekblom.

Många besökare hade letat sig fram till gläntan i skogen där det vankades såväl underhållning som föreläsningar och tal, med olika infallsvinklar mot IOGT-rörelsen. Olof Bergström hämtade impulsen till den svenska organisationen under en vistelse i USA, och gästföreläsaren Alf Brorson från Torsby ägnade sig åt emigrantperspektivet. Alexander Brink, ung, fiolspelande släkting till Olof Bergström knöt ihop andra trådar i tiden genom sin musik.

Anna Carlstedt, IOGT-NTO-förbundets ordförande fanns också på talarlistan, och en krans blev nedlagd stenen, till Olof Bergströms minne.