Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nysatsning görs vid ullspinneriet

Det gamla ullspinneriet i Hallen, Kilafors har sålts. I lokalerna blir det nu ny produktion av garn och nålfiltar.
Bakom köpet står Veronica Skytt, Jessica Skytt och Per Alnaeus från Söderfors i Uppland.

Det är familjen Lindblom, tidigare ägare av Garntjänst, som via sitt företag AB Spinnaren avyttrar industrilängan mellan Hallen och Hammaren.

Byggnaden uppfördes 1947–48 och var länge en viktig del av garnproduktionen i Kilafors. Garntillverkningen i Hallen pågick med 13 anställda fram till 1989. Från 1992 har det bedrivits tillverkning i mindre skala i företaget Ullprodukter i Kilafors AB.

- Det har funnits avsättning för produkterna, men själv drabbades jag för några år sedan av allergi mot partiklar i ullen, säger Stefan Lindblom, som drivit Ullprodukter de senaste åren.

De nya ägarna tar över fastigheten från 1 april.

Men Veronica Skytt, som är textilkonsthantverkare, känner till verksamheten väl. De två senaste somrarna har hon hyrt delar av lokalerna. Hennes egen verksamhet är inriktad också mot kurser i ullkännedom och tovning. Hon har även bearbetat ull till textil konst, konsthantverk och kläder.

- I Hallen tänker vi ha tillverkning av garn och nålfiltar med fokus på svenskt ull, säger Veronica Skytt, som själv utvecklat en metervara av en nålfilt som är avsedd för tovning.

- Köparna finns främst hos hantverkare och skolor, men även designers och arkitekter intresserar sig för materialet. Och det finns också ett underlag för export.

Veronica Skytt räknar med att ullspinneriet i Kilafors behöver anställa personal så småningom. Dessutom har Stefan Lindblom, som kan alla maskiner, lovat att bistå med teknisk hjälp.

Systrarna Veronica och Jessica Skytt ska ägna sig åt produktionen. Men även Veronicas sambo, Per Alnaeus, finns med i verksamheten.

- Han är konstsmed och ska ha en smedja där, säger Veronica Skytt.

Stefan Lindblom tror att kombinationen blir lyckad. Som konstsmed arbetar också Per Alnaeus mycket med bruksföremål för offentliga miljöer.

- Köparna har ett genuint hantverkskunnande och stor erfarenhet, säger Stefan Lindblom.