Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyordning för taltidningar i Hälsingland

Ljusnan, Hudiksvalls Tidning, Söderhamns Kuriren och Ljusdalsposten finns även som taltidningar. Nu vill regeringen och den så kallade Taltidningsnämnden inleda ett utvecklingsarbete som ska syfta till att rationalisera tekniken och göra taltidningarna billigare att producera.

I budgetpropositionen föreslås en minskning av taltidningsanslaget med tolv miljoner kronor från och med det kommande årsskiftet. Regeringen kommer sannolikt också att besluta om en ny förordning för Taltidningsnämnden med nya riktlinjer för att bevilja taltidningsstöd.

Vad innebär det "de nya riktlinjerna" för Hälsingetidningars sätt att producera taltidningar?

- Jag vet för lite än, säger Hälsingetidningars VD Ulf Eriksson. Jag behöver veta mer för att dra konkreta slutsatser.

De fyra Hälsingetidningarna har i dag cirka 350 taltidningsprenumeranter. Kunderna är ofta synskadade, är dyslektiker, afatiker eller har en funktionsnedsättning som gör att de inte kan hålla i eller bläddra i en vanlig tidning.

De journalister som läser in taltidningarna i dag ersätts, är det tänkt, av datastyrda talsyntestidningar när det statliga stödet reduceras.

Inom Hälsingetidningar finns åtta anställda som läser in nyheterna till prenumeranterna.

Vad händer med dem? Finns det risk för uppsägningar?

- En konsekvens kan bli att vi måste minska mängden tjänster inom taltidningssektorn, säger Ulf Eriksson.

Från och med april 2013 ska taltidningarna ha ändrat form - från en inläst version av de tryckta tidningarna till en syntetisk dataröst. Övergången för samtliga tidningar ska enligt den preliminära tidsplan som ligger vara genomförd senast vid utgången av andra kvartalet 2014.

Talsyntesen innebär att hela tidningen blir tillgänglig för prenumeranterna. I dag består taltidningarna av det material som journalisterna väljer att läsa in.