Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nynazistisk rörelse tar form i Hudik

Den högextrema organisationen Svenska Motståndsrörelsen syns allt oftare i Hudiksvallsområdet. Bland annat bedrev organisationen ett träningsläger i Hudiksvall somras.

Annons

Svenska Motståndsrörelsen är en nationalsocialistisk rörelse med tydliga rasistiska och nazistiska sympatier. På deras hemsida tyder mycket på att de nu försöker etablera sig i Hudiksvall.

– Ja, man kan anta att det finns en gruppering av några personer i Hudiksvall. Eller det är uppenbarligen så eftersom vi kan se aktiviteter, säger Josef Wiklund, enhetschef för den brottsförebyggande polisenheten i norra Gävleborg. Han säger att polisen inte känner till vilka dessa personer kan vara eller hur många de är.

Så sent som i onsdags förra veckan upptäckte personal på Hudiksvalls tingsrätt att det under natten dykt upp klisterlappar runt om byggnaden. Avsändaren var lika tydlig som budskapet; "Svenska domstolar skapar orättvisa". Klistermärkena satt på lyktstolpar, sopkorgar och på tingsrättens soptunnor, brevlåda och parkeringsskylt.

Men det var inte första gången som den nynazistiska rörelsen varit synliga i Hudiksvall. Enligt Svenska Motståndsrörelsens hemsida har man haft aktivism i området minst fem gånger sedan i slutet av maj, bland annats har man bedrivit någon form av träningsläger i Hudiksvall för aktivister i Hälsingland i augusti månad, något som också polisen varit medveten om. Organisationen uppmuntrar också boende i Hälsingland att kontakta dem om man vill vara med på nästa aktivitet.

Enligt stiftelsen Expo är Svenska Motståndsrörelsen Sveriges våldsammaste nazistorganisation.

Annons