Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nynazistisk rörelse tar form i Hudik

Den högextrema organisationen Svenska Motståndsrörelsen syns allt oftare i Hudiksvallsområdet. Bland annat bedrev organisationen ett träningsläger i Hudiksvall somras.

Annons

Svenska Motståndsrörelsen är en nationalsocialistisk rörelse med tydliga rasistiska och nazistiska sympatier. På deras hemsida tyder mycket på att de nu försöker etablera sig i Hudiksvall.

– Ja, man kan anta att det finns en gruppering av några personer i Hudiksvall. Eller det är uppenbarligen så eftersom vi kan se aktiviteter, säger Josef Wiklund, enhetschef för den brottsförebyggande polisenheten i norra Gävleborg. Han säger att polisen inte känner till vilka dessa personer kan vara eller hur många de är.

Så sent som i onsdags förra veckan upptäckte personal på Hudiksvalls tingsrätt att det under natten dykt upp klisterlappar runt om byggnaden. Avsändaren var lika tydlig som budskapet; "Svenska domstolar skapar orättvisa". Klistermärkena satt på lyktstolpar, sopkorgar och på tingsrättens soptunnor, brevlåda och parkeringsskylt.

Men det var inte första gången som den nynazistiska rörelsen varit synliga i Hudiksvall. Enligt Svenska Motståndsrörelsens hemsida har man haft aktivism i området minst fem gånger sedan i slutet av maj, bland annats har man bedrivit någon form av träningsläger i Hudiksvall för aktivister i Hälsingland i augusti månad, något som också polisen varit medveten om. Organisationen uppmuntrar också boende i Hälsingland att kontakta dem om man vill vara med på nästa aktivitet.

Enligt stiftelsen Expo är Svenska Motståndsrörelsen Sveriges våldsammaste nazistorganisation.