Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nymärkt varghane misstänks skjuten

Det vargpar som forskarna trodde var början till ett nytt revir på Orsa Finnmark visade sig senare vara alfaparet från Siljansringen, som rörde sig utanför sitt vanliga revir.

Annons

Den 17 januari märktes två vargar, en hane och en tik, i trakten kring Noppikoski på Orsa finnmark. Då trodde forskare inom det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv, att det handlar om ett par som var på väg att etablera ett nytt revir på Orsa Finnmark, mellan Tandsjö- och Tenskogsreviren.

Efter DNA-analys av bland annat spillning har man kunnat konstatera att det rör sig om alfaparet inom reviret Siljansringen, som hamnat utanför sitt ordinarie revir.

Efter märkningen kunde paret följas på vargwebben, men under onsdagen i förra veckan plockades uppgifterna om vargarnas viste bort. Orsaken var att den 22 januari hade plötsligt signalerna från den nyligen märkta varghanen tystnat.

Polis och vargspårare har sökt efter vargarna i området kring Skattungbyn i Dalarna, då man misstänker att vargen blivit skjuten. I slutet av förra veckan påträffades också blodspår, som ytterligare stärker polisen om att ett grovt jaktbrott skett och att hanen dödats.